William Heinesens breve. Et udvalg

William Heinesens (1900-1991) lange brevskrivningsperiode omfatter perioden 1917-1990, dvs. fra før debuten i 1921 til efter udgivelsen af hans sidste fiktionsværk i 1985. Der foreligger tre brevsamlinger af William Heinesen: et nyetableret arkiv opbevaret hos Heinesen-familien i Tórshavn, et arkiv af breve fra Heinesen til Ebba Hentze opbevaret på Det Kongelige Bibliotek og endelig endnu et Heinesen-arkiv på Det Kongelige Bibliotek, der bl.a. indeholder en korrespondance mellem William Heinesen og Jørgen-Frantz Jacobsen. Udgaven kommer til at indeholde breve fra alle tre samlinger og vil således byde på eksempler på Heinesens brevkunst gennem ca. 70 år. Det endelige udvalg foreligger nu og består af ca. 80 breve svarende til ca. 500 sider, hvoraf langt de fleste tilhører den traditionelle vennebrevsgenre, men udvalget rummer også det, Heinesen kaldte ’afhandlingsbreve’, der mere ligner essays end egent­lige breve.

I løbet af projektets første år er det samlede brevudvalg transskriberet, hvoraf ca. halvdelen er kommenteret. Derudover er det omfattende materiale ved at blive registreret. Index og indledning til udgaven er ligeledes i proces.

Den 1. januar 2012 påbegyndte udgiveren et treårigt postdoc-projekt om William Heinesens breve og forfatterskab med titlen Ekko over Atlanten. En kommenteret udgave af udvalgte breve af William Heinesen samt en tilhørende afhandling om brevene som værktilblivelse. Projektet bliver udført på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet. Foruden udgivelsesarbejdet består projektet af en fortolkningsdel i form af en undersøgelse af brevene som værktilblivelse. Fortolkningsmæssigt åbner et bredt brev­udvalg for en undersøgelse af brevene som et samlet grundlag for forfatterskabet og dets vej gennem størstedelen af det 20. århundrede.

Projektets to bøger forventes udgivet 2018.