Nyheder

Kierlighed uden Strømper

Kierlighed uden Strømper

Johan Herman Wessels hovedværk "Kierlighed uden Strømper" er blevet udgivet af Henrik Blicher på bokselskap.no den 18. december 2020. Udgivelsen er et samarbejde mellem Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Det norske språk- og litteraturselskap.

Hvad matematik siger om 2020

Hvad matematik siger om 2020

2020 har været et dramatisk og enestående år. Det afspejler sig også i den store tekstsamling som Den Danske Ordbog bygger på. Læs her hvordan.

Ånd og elektromagnetisme

Ånd og elektromagnetisme

11. december udkommer to af H.C. Ørsteds hovedværker: Aanden i Naturen og The Discovery of Electromagnetism, en redegørelse fra 1820 for hans banebrydende opdagelse af elektromagnetismen på latin og ledsaget af fem samtidige oversættelser.

I coronaens tegn: Den Danske Ordbog opdateres

I coronaens tegn: Den Danske Ordbog opdateres

Asymptomatisk. Inddæmning. Nedlukning. Den Danske Ordbog opdateres med 547 nye ord, 12 nye betydninger til eksisterende ord og 3 nye faste udtryk. 17 af ordene bliver inkluderet med direkte baggrund i coronakrisen.

Den Danske Ordbog: 10 år på nettet

Den Danske Ordbog: 10 år på nettet

Den Danske Ordbog markerer 10 år som gratis netordbog med en opdatering. 556 ord og 33 faste udtryk tilføjes til ordbogen og en lang række opslagsord får nye betydninger, indtalt lyd og "Ord i nærheden".

Et glemt hovedværk: Syv Aar for Lea

Et glemt hovedværk: Syv Aar for Lea

Sonja Haubergs 75 år gamle gymnasieroman, Syv Aar for Lea, udkommer i serien Danske Klassikere den 14. november med oplysende kommentarer og en efterskrift.

Mere lægekunst på tekstnet.dk

Mere lægekunst på tekstnet.dk

Takket være en bevilling fra Cand. Pharm. Povl M. Assens Fond har DSL udvidet antallet af medicinske tekster på hjemmesiden tekstnet.dk til i alt 19 lægebøger fra middelalder og renæssance.

Hvem var Holberg?

Hvem var Holberg?

Ludvig Holberg er en af Nordens største forfattere. Han blev født i Bergen i Norge, men endte som ærkekøbenhavner og er blevet kaldt ”den danske litteraturs fader”. Han skabte komedien på dansk og var med til at introducere flere moderne litterære genrer i dansk litteratur. Og så tog han livtag med tidens største samfundsemner som kønsroller, religiøs tolerance og ufornuftige autoriteter – temaer, der stadig er til debat.

Knud Hjortø 150 år

Knud Hjortø 150 år

Den 4. januar 2019 ville Knud Hjortø være fyldt 150 år. Han har aldrig været en meget populær forfatter, men han har været en inspirationskilde for mange af sine samtidige og senere forfatterkollegaer, bl.a. Johs. V. Jensen, Henrik Pontoppidan og C.E. Soya.

Ny bog: Da Erik af Pommern tabte Slesvig

Ny bog: Da Erik af Pommern tabte Slesvig

Ny bog om tabet af Sønderjylland i 1400-tallet er netop udkommet. Der er tale om den største analyse af striden for at genvinde Sønderjylland i 1404-1448, som Dronning Margrethe 1. (1352-1412) åbnede og som Erik af Pommern (1382-1459) tabte.

Kilderne til Kalmarunionen

Kilderne til Kalmarunionen

Ved den 15. internationale kongres for diplomatik i Leipzig, 4.-6. oktober, deltog Diplomatarium Danicum med to bidrag i en session om mødet i Kalmar 1397, hvor unionen mellem Norge, Sverige og Danmark blev beseglet.

DSL på Bogforum 2018

DSL på Bogforum 2018

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er igen i år at finde på Bogforum i Bella Center fra fredag den 26. til søndag den 28. oktober.

220 nye tekster i Diplomatarium Danicum

Med opdateringen af diplomatarium.dk 4. september 2018 har udgivelsen nået en milepæl idet redaktionen har rundet 1000 udgivne dokumenter siden bevillingsperiodens begyndelse i januar 2017.

Bibliografi kortlægger Herman Bangs forfatterskab

Bibliografi kortlægger Herman Bangs forfatterskab

Herman Bangs (1857-1912) forfatterskab er slidstærkt. Det udgives, dramatiseres og filmatiseres, og det er genstand for stigende forskning. Hidtil har det imidlertid savnet en bibliografi som dokumenterer dets art og omfang. Det rådes der nu bod på.

Tordenkalve, guldgravere og meget mere

Tordenkalve, guldgravere og meget mere

Johannes V. Jensens »Himmerlandshistorier« er udkommet i serien Danske Klassikere. Det er første gang nogensinde at de udgives i en samlet, kommenteret og tekstkritisk udgave.

Latinskordbog.dk

Latinskordbog.dk

30. december 2016 lancerede vi den nye gratis onlineordbog latinskordbog.dk lanceret. Læs mere om et af de centrale opslagsværker i latinstudiet på universiteter og i gymnasiet.

Den Danske Ordbog vokser med 1.119 ord

Den Danske Ordbog vokser med 1.119 ord

Den Danske Ordbog blev 16. december 2016 opdateret med yderligere 1.119 ord. Som led i juleforberedelserne er der bl.a. 104 nye opslagsord med tilknytning til jul, nytår og det vinterlige i almindelighed.

Nyhedsbrev nr. 4, november 2016

Nyhedsbrev nr. 4, november 2016

Nyhedsbrev nr. 4 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udkom november 2016. Her kan du bl.a. læse om første bind af Dansk Sproghistorie og Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22, der udkommer med moderniseret stavning.

Dansk Sproghistorie 1-6, bd. 1

Dansk Sproghistorie 1-6, bd. 1

Sproget er det mest personlige vi har. Det former vores tanker, det gør os i stand til at kommunikere med vores omverden, det gør os til dem vi er. Men hvad er dansk sprog, og hvor kommer det fra? Disse spørgsmål tages op i Dansk Sproghistorie 1-6.

Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker

Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker

Fredag d. 11. november udkommer de to første bind af Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22. Læs mere om en af de mest omfattende Holberg-udgaver nogensinde.

Hans Scherfig: Det forsømte Foraar

Hans Scherfig: Det forsømte Foraar

Ny udgave af Det forsømte Foraar i serien Danske Klassikere. Hans Scherfigs litterære evergreen om lektor Blommes storhed og fald, Det forsømte Foraar fra 1940, udkommer den 7. november i en kommenteret udgave.

Opdatering af DDO, august 2016

Opdatering af DDO, august 2016

Onsdag den 17. august tilføjedes yderligere 1.727 opslagsord til ordbogen. I anledning af OL var der særligt fokus på ord fra sportens verden, og hele 153 af disse finder med denne opdatering plads i ordbogen.

Bangsbreve.dk

Bangsbreve.dk

Pressemeddelelse ved lancering af bangsbreve.dk - et søgbart arkiv over Herman Bangs breve til Peter og Betty Nansen

Salmedigter på reformationens tid

9. september 2015 udkommer bind III og IV af den salmedigteren Hans Christensen Sthens (1544-1610) samlede skrifter. Dermed er udgivelsen fuldendt.

Hele Holberg online

Efter 7 års arbejde udkommer hele Ludvig Holbergs forfatterskab nu i en digital, tekstkritisk udgave. Læs mere om udgivelsen, som åbner nye muligheder for at gå på opdagelse i det store forfatterskab.

Om hunde på Bornholm og havne på Falster

Den 6. marts 2015 udkommer Den danske rigslovgivning 1523-1558. Hermed er hele den danske verdslige lovgivning indtil enevældens indførelse for første gang nogensinde tilgængelig på tryk i tekstkritisk udgave.

3,1 kg begrebsverden revet væk

Interessen for dansk sprog lever og har det godt. Den Danske Begrebsordbog udkom i fredags, og allerede nu er 2. oplag sat i produktion.

Ny ordbog systematiserer verden

Fredag den 6. februar 2015 udgiver Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Den Danske Begrebsordbog, præcis 70 år efter den seneste danske begrebsordbog, Harry Andersens Dansk begrebsordbog, udkom.

Opdatering af Diplomatarium Danicum

Opdatering af Diplomatarium Danicum

Den 25. september 2014 er Diplomatarium Danicum opdateret. Stedet er redesignet for at skabe let adgang og bedre søge- og læsefaciliteter på tværs af Diplomatariets voksende ressourcer.

Ny gammel ordbog

Ny gammel ordbog

8. september 2014 udgav Det Danske Sprog og Litteraturselskab Meyers Fremmedordbog på nettet.

En labyrintisk jubilar

Jens Baggesen (1764-1826) fylder 250 år i 2014. En komplet, ny udgave af hans klassiske rejsebeskrivelse Labyrinten udkom 17. maj 2016 og bidrager til at markere jubilæet.