Du er her: Forside / nyheder / Pressemeddelelse: Hele Holberg online
Navigation
 

Pressemeddelelse: Hele Holberg online

Bergen og København, 12. august 2015

Den 13. august offentliggøres Ludvig Holbergs Skrifter (LHS), alle Holbergs tekster, kommenterede og komplette – gratis tilgængelige for alle

 

Efter 7 års arbejde udkommer hele Ludvig Holbergs omfattende forfatterskab nu i en digital og såkaldt tekstkritisk udgave. Der er tale om en monumental udgivelse, som henvender sig til alle der holder af litteratur. Og søgemulighederne i den digitale udgivelse gør at man for første gang kan gå uhindret på opdagelse på kryds og tværs i de mange – og meget forskelligartede – tekster.

Ludvig Holberg (1684-1754) er en hovedskikkelse i den skandinaviske oplysningstid. Stort set ene mand førte han vores del af Europa ind i den nye tid – på dansk. Det gjorde han i en lang række værker, komedier, essays, selvbiografier, historiske værker osv. osv., og altid både tænksomt og morsomt. Det er tekster der taler til os den dag i dag, hvad man nu kan forvisse sig om på internetadresserne

holbergsskrifter.dk og holbergsskrifter.no

Med denne udgave er Holbergs samlede forfatterskab for første gang digitalt tilgængeligt. Teksterne er søgbare og udstyret med indledninger, tekstkritiske noter og faksimiler af førsteudgaverne. Der er også ordforklaringer og sagkommentarer, og her udnyttes i rigt mål internettets muligheder for at linke til andre ressourcer. Udgaven henvender sig til en bred læserskare – både den alment interesserede læser, skoleeleven og forskeren. Den er åben og gratis tilgængelig for alle.

Udgaven bliver officielt åbnet i Bergen torsdag 13. august. Præsentationen finder sted kl. 09.00 i Gunnar Sævigs sal, Universitetet i Bergen, Lars Hilles gate 3, 5015 Bergen.

Ludvig Holbergs Skrifter er resultatet af et stort samarbejdsprojekt mellem Universitetet i Bergen (UiB) og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab i København (DSL). DSL har taget sig af Holbergs skønlitteratur og UiB af Holbergs sagprosa.

Den danske del af projektet er finansieret af Augustinus Fonden, Kulturministeriet og Statens Kunstråds Litteraturudvalg.

Til den officielle præsentation af den elektroniske udgave vil repræsentanter fra bl.a. DSL, UiB og Bergen kommune være til stede.

 

Kontakt:
Karen Skovgaard-Petersen
Direktør
Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
mail: ksp@dsl.dk
tlf.: 29 62 46 95    

Gunnstein Akselberg                                               
Professor HF UiB                                         
Norsk projektleder                                       
Ludvig Holbergs Skrifter                            
mail: gunnstein.akselberg@lle.uib.no