Presseomtale 2020
Danske Klassikere
Adam Oehlenschläger: Digte
»I den nye udgave af »Digte 1803« ser man derimod, hvordan et forord skal laves, så det hverken – som i visse tekstkritiske udgaver – drukner i nørdede editionsfilologiske betragtninger eller i populariseret pjank. Det 50 sider lange, velskrevne efterord af Johan de Mylius formår virkelig at skabe interesse om værket (...)«.
"Oehlenschläger: Det gælder om at sprænge sig ud på den anden side af det alment vedtagne", Kristeligt Dagblad, 3. januar 2020.
Johannes Jørgensen
Mit Livs Legende
»Værket er som kulturhistorie uhyre oplysende. Alene beskrivelserne indeholder så mange detaljer, at man kunne lave en pålidelig tv-serie om årene omkring 1900 ud fra Jørgensens optegnelser. Dertil er der udgavens grundige noter til det enorme materiale i disse styrede erindringer om vejen til den rette tro. Henrik Wivels og Elise Iuuls efterskrifter kommer klogt og perspektivrigt ind på meget mere, end jeg har brugt i ovenstående.«
"En bombe i det københavnske litterære miljø, der gav genlyd over hele den kristne verden", Kristeligt Dagblad, 10. januar 2020 (betalt adgang).
Den Danske Ordbog
Debat
»Den danske ordbog står over for en tiltrængt overhaling, fortæller redaktør Sanni Nimb. (...) »Vi vil gerne afspejle, hvordan folk faktisk bruger sproget. Så når et ord som 'billig' ofte bliver brugt om kvinder, er vi nødt til at afspejle det. Men samtidig gøre tydeligt opmærksom på, at det er et stærkt nedsættende ord«.«
"Den danske ordbog undersøger alle kvinde-ord: 'Vi får mange henvendelser fra brugerne'", dr.dk, 8. januar 2020.
»Det Danske Sprog- og Litteraturselskab er i færd med at rydde op i Den Danske Ordbog. Mange af ordene er nemlig enten i sig selv diskret diskriminerende eller beskrevet med stereotype citater. (...) I disse uger bruger hun [Sanni Nimb, ledende redaktør på ordnet.dk] mange timer i et mødelokale sammen med sine kolleger på at gennemgå problematiske eksempler på, hvad der står i Den Danske Ordbog.«
"Er vores ordbog en sur gammel mand?", Politiken, 8. januar 2020.
»Vi [redaktionen på Den Danske Ordbog] opfatter ikke os selv som opdragende, men som deskriptive. Mange siger, at når et ord er kommet med i ordbogen, så må man bruge det. Sådan ser vi det slet ikke. Ingen har ret til at sige, hvilke ord mennesker skal bruge. Heller ikke ordbøger. Vi undersøger ord i en masse eksempler og tolker selvfølgelig. Men vi prøver ikke at være opdragende. Vi prøver at være oplysende.«
"Redaktør vil bekæmpe sexisme ved at ændre på Den Danske Ordbog: »Hundredvis af stereotyper om kvinder er trættende læsning«", Berlingske, B.dk, 10. januar 2020 (betalt adgang).
»I nogle af ordforklaringerne i Den Danske Ordbog, som man kan slå op på Ordnet.dk, finder man stereotyper fra en svunden tid. Redaktørerne er i gang med fx at rette såkaldte kvindeord og mandeord, så de får mere tidssvarende forklaringer. (...) Især når det er ord, som handler om mennesker, fx 'parforhold', mener vi [redaktionen på Den Danske Ordbog] at man skal have mere fokus på at være inkluderende, og det er noget, det først er blevet aktuelt de sidste 10-20 år.«
"Nu er en minikjole ikke længere defineret som sexet på Ordnet.dk", Magisterbladet, 15. januar 2020.