DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
03/05 2018

Ludvig Holberg: Natur- og folkeretten - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

Introduktion til naturens og folkerettens kundskab (1716) er nok Holbergs største bogsucces. Den kom i fem udgaver fra han skrev den som ung forskerspire til han havde trukket sig tilbage efter et langt liv som professor. Og naturret stod da også helt centralt i oplysningstiden. Her præsenteres grundreglerne for menneskelige samfund. Hvert land har sine regler og love, men over dem må der findes en almenmenneskelig moral, et sæt af pligter bygget på sund fornuft.

Værket viser Holberg som den fine formidler han var. Med ham nåede tidens internationale forskning og litteratur frem til danskerne, på dansk. Og han kommer vidt omkring: menneskets fornuft og samvittighed, sprogets oprindelse, ægteskabets pligter, krig og fred, magt og øvrighed, penge og økonomi – og meget mere.

Udgivelse
07/06 2018

Ludvig Holberg: Skæmtedigte - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

Mellem Peder Paars og komedierne, grebet af den ubændige skrivekløe som han kaldte sin 'poetiske raptus', udgav Holberg i 1722 sine skæmtedigte. Eller rettere: Det gjorde hans faste pseudonym Hans Mikkelsen, brygger i Kalundborg, sekunderet af den lige så fiktive Juste Justesen, der leverede en 'sprænglærd' indledning.

Skæmtedigtene er satirer på vers. Verden er vanvittig, men skal man le eller græde over det? Det er vist klogest at le - og hos Holberg er det ofte svært at lade være. Hvert digt har sit emne. Mest kendt i dag er nok Zille Hansdatters forsvar for kvinders ret til at studere og udrette noget i samfundet. Zille vil frem i verden og insisterer på at kvinder kan være lige så kompetente som mænd - og mænd kan være aldeles inkompetente - så: "Hvis mere os betroet var, vi kunne mer' forrette".

Udgivelse
30/05 2018

Jakob Knudsen: Angst - Mod - Martin Luther

»Tunge, mørke Natteskyer« og »Se, nu stiger Solen af Havets Skjød« er første linjer i de to kendte salmer af Jakob Knudsen (1858-1917). Sådan er det også med dobbeltromanen Angst –Mod, 1912 og 1914 – udgivet under titlen Martin Luther i 1915. Den er på én gang tung og skøn! Tung og mørk i sin 1500-tals skildring af Luthers liv og tale – og i sin enkle, mundrette stil. Men også skøn som en dyb orgeltone. Romanen har uforglemmelige passager. Den handler ikke kun om Martin Luther, men også om Jakob Knudsen selv, der i den unge Martins skikkelse er ved at blive gal af Angst, men får Mod som kristen og styrke fra kærligheden til den unge Ursula fra Eisenach. Beskrivelsen af angsten og dens overvindelse har bud til nutidens selvplagende unge i denne klassiker om fader- og modermagtens kamp i et lidende selv. Et tidligt moderne menneske skildret gennem reformationens Martin Luther.

Udgivelse
05/07 2018

Ludvig Holberg: Epigrammer - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

En vits på vers, det er et epigram. Men Holbergs epigrammer viser, at det kan være meget mere end det. Her er satiriske miniportrætter, pikante ordspil, moralske opsange, litterære parodier og meget andet. Epigrammerne var en mulighed for at samle temaer og pointer fra hele forfatterskabet i koncentreret og spidsvinklet form.

Holberg skrev sine epigrammer på latin. En komplet oversættelse er ikke lavet siden 1863, og siden da er der kun kommet få og små udvalg. Men her præsenteres det hidtil mest omfattende udvalg på næsten 800 epigrammer i Peter Zeebergs levende nyoversættelse.

Udgivelse
27/06 2018

Ord for ord for ord - Dansk Sproghistorie 1-6 (1. udgave)

ORD FOR ORD FOR ORD handler om sprogets byggesten, ordene. Hvordan har de skrevne ord gennem historien været stavet? Hvilke former for tegn har vi brugt til at adskille ord og sætninger? Bogen fortæller om de enkelte lyde der har været brugt i udtalen af dansk gennem tiden, også før de første lydoptagelser i slutningen af 1800-tallet.

I bogen er der kapitler om de tre hovedtyper af ord – arveord, låneord og fremmedord – og om hvordan nye ord dannes ved sammensætning og afledning. Ordforrådet i fagsprog, i navne og i slang behandles, og bogen bugner af eksempler på ord vi har lånt fra latin, tysk, fransk, engelsk og nyere indvandrersprog. Beskrivelsen af ordenes historie bygger på en lang række kilder – fra Guldhornets runer over Jyske Lov og Christian 4.s breve til moderne slang.

Udgivelse
17/07 2018

Johannes V. Jensen: Himmerlandshistorier 1-2 (2. oplag)

Himmerlandshistorier af Johannes V. Jensen er i to bind og udkommer i serien Danske klassikere, der udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og relanceres af Gyldendal.
I 1898 udsendte Johannes V. Jensen (1873-1950) Himmerlandsfolk, det første af tre bind, der senere blev samlet under titlen Himmerlandshistorier. De to følgende bind kom i 1904 og 1910. Himmerlandshistorier blev Johannes V. Jensens første – og måske største – succes. De blev en væsentlig del af begrundelsen for i 1944 at tildele ham Nobelprisen.
Det var historier fra et hjørne af Jylland, som dengang var fuldstændig ukendt for de fleste, et afsides og stærkt traditionsbundet bondeland, men også et miljø i opbrud, hvor gamle konflikter og modsætninger trak lange spor og satte nye skel, ikke mindst når forelskelse blussede op og resulterede i trods, ødelæggelse og død.
Mange udtryk og vendinger i Himmerlandshistorier kan i dag være vanskelige at forstå. Nu udgives de for første gang med fyldige noter og efterskrift, der guider læseren gennem det farverige univers.

Udgivelse
17/07 2018

Jens Baggesen: Labyrinten (2. udgave)

En rejse kræver en rejsende, en virkelig rejsende, siger han. Jens Baggesen var modtagelig, omstillingsparat og ikke mindst i stand til at samle sine indtryk i levende og skarpe optrin. Labyrinten er blevet kaldt 1700-tallets mest originale prosaværk på dansk.

Der er vågen reportage fra den jødiske ghetto i Frankfurt, en hæsblæsende klatretur til toppen af katedralen i Strasbourg; der er blik for revolutionens omvæltninger og Bastillens fald, og der er indforstået samtale med digterkolleger, storslået natur, drøj satire og adskillige pikante eventyr undervejs.

Udgivelse
28/06 2018

Peter Seeberg: Halvdelen af natten - Peter Seebergs romaner, noveller og kortprosa

Halvdelen af natten udkom første gang i 1997 og skulle blive Seebergs sidste novellesamling. Som dens forgænger, Rejsen til Ribe, rummer den et væld af forskellige genrer. Blandt de gennemgående hovedtemaer er alderdommen og døden, og flere af novellerne kredser om så grundlæggende emner som eksistensen og den uundgåelige intethed, der synes at omgive den. Besværet med at opretholde sprog og erindring afspejles i flere tekster – fx »Se spurvehøgen«, hvor en ældre mand rammes af forbigående afasi og midlertidigt mister evnen til at tale. Denne opmærksomhed på døden som et livsvilkår repræsenterer både samlingens grundprojekt og den fysiske virkelighed, som den aldrende forfatter selv eksisterede i. Men selvom tematikken er dybsindig, er teksterne ofte humoristiske og altid særdeles levende, og samlingen fremstår i dag som et værdigt punktum for Seebergs indflydelsesrige forfatterskab.

Udgivelse
28/06 2018

Peter Seeberg: Rejsen til Ribe - Peter Seebergs romaner, noveller og kortprosa

Rejsen til Ribe udkom første gang i 1990 og var den første udgivelse fra Seebergs hånd siden den prisvindende Om fjorten dage ni år forinden. Slægtskabet til forgængeren er umiskendeligt, men alligevel er samlingen helt sin egen. I 24 noveller, digte og fabler leger Seeberg med genre og form på en sådan måde, at teksterne tilføres en særegen underfundighed. Det kommer bl.a. til udtryk i så forskellige tekster som »Den anatomiske tegning« om en aldrende læge, som mener at have en pennespids i maven, han slugte som barn, og i »Brev om bly«, hvori den syge kong Valdemar ironisk nok anbefales at indtage det dødelige grå metal. Seeberg formår med et gehør for det tilsyneladende usandsynlige og ubetydelige at stille skarpt på enkeltfænomener, så de kommer til at fremstå sandsynlige og betydelige. Rejsen til Ribe er et uomgængeligt værk i nyere dansk litteratur. Det er en af Seebergs mest fantasifulde udgivelser, der i sprog og tematik tiltaler både hjerne og hjerte.

Udgivelse
06/09 2018

Ludvig Holberg: Levnedsbreve - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

“Jeg havde den store ærgrelse at høre en pariserfrøken kritisere min udtale med disse ord: ‘Han taler fransk som en tysk hest’ ”

Levnedsbrevene er Holbergs selvbiografi, og et af de mest charmerende erindringsværker i dansk litteratur. Vi følger ham fra opvæksten i Norge til han som hovedrig professor kan se tilbage på en omfattende litterær produktion. Og undervejs kommer vi ud på begivenhedsrige rejser i Europa, rundt i forfatterskabet og ind i forfatterens psyke.

Tonen er ironisk og underfundig, og af og til balancerer Holberg drilsk på grænsen mellem fakta og fiktion. Tilsammen udgør de tre ‘breve’ et omhyggeligt tilrettelagt selvportræt, på én gang åbenhjertigt og gådefuldt. Levnedsbrevene er nyoversat fra latin af Ole Thomsen.

Holberg omfatter tekster fra hele Ludvig Holbergs mægtige forfatterskab: alle komedierne, alle essays, historieskrivning, naturret, digte, erindringer og en roman. De latinske tekster er nyoversat til dansk. De danske tekster er gengivet i moderne retskrivning så de kommer nutidens læsere i møde – med Holbergs egne ord, men uden vanskelige stavemåder.

Med Levnedsbreve er serien Holberg. Ludvig Holbergs hovedværker 1-22 komplet.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright