Trykt bog

Jens Steen Sehesteds digtning 1 - 2

[ Inkl. cd ]

Udgivet af: Jens Keld og Marita Akhøj Nielsen

Udgivet i kommision hos Syddansk Universitetsforlag 2011

ISBN (samlet): 978-87-7533-018-8

Vejl. pris: 350,00 kr.

Jens Steen Sehested levede samtidig med Kingo og Leonora Christina, men er i dag glemt uden for snævre faglige kredse. Af sine samtidige var han imidlertid værdsat som en fremtrædende barokpoet. I sin levetid fik han trykt omkring 20 digte, dobbelt så mange henlå utrykte ved hans død. Hans poetiske sprog er originalt – det er hans erklærede mål at skabe et kunstnerisk sprog, der kan løfte den danske litteratur op på internationalt niveau. Hans emnevalg er i usædvanlig grad koncentreret om kroppens behov og funktioner: Sjældent er sex skildret så festligt, sult så nagende, uhumskheder så ulækkert som i hans digte. Den krasse realisme indebærer, at det er den jævne hverdagsvirkelighed, han foretrækker at digte om. Ikke desto mindre behersker han en bred vifte af genrer: ydmyge bønner til kongen, pompøse ærevers, moraliserende læredigte, frivole elskovsviser og en drøjt humoristisk skildring af kvindernes dyder og laster.

Indholdsoversigt:

Bind 1 indeholder Sehesteds digte, samt melodiudsættelser og en musikhistorisk indledning ved Niels Martin Jensen.
I bind 2 findes fyldige kommentarer til digtene, foruden en udførlig indledning om forfatteren og hans værk. Udgaven inkluderer en cd med otte Sehested-viser fra udgivelsen, indspillet af Adam Riis (tenor) og Lars Ulrik Mortensen (cembalo) i Garnisons Kirke, København, den 16. september 2011.

Tilsynsførende: Karsten Christensen og Flemming Lundgreen-Nielsen

Udgivet med støtte af: Augustinus Fonden

Denne udgaves udgivelsesdato: 28.10.2011
ISBN: Bind 1: 978-87-7533-019-5
Bind 2: 978-87-7533-020-1

Copyright: Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og udgiverne

Overtræk/omslag: Ida Balslev-Olesen
Omslagsillustration: På grundlag af Jan Wilckens van Verelts udkast til stukdekorationer i audienshuset på Frederiksborg Slot (1683-84), Statens Museum for Kunst.
Sidetal: 710

Emneord: 1600-tallet, Barokken, Bønner, Digte til Kongehuset, Erotik, Hyldestdigte, Lejlighedsdigte, Mindedigte, Realisme, Satire, Visedigtning, Viser

Gå til den samlede oversigt over DSL's udgivelser.