DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
13/06 2013

J.P. Jacobsen: Niels Lyhne (3. udgave)

Jens Peter Jacobsen (1847-1885) levede – efter botaniske studier i ungdommen – sit korte liv for sit forfatterskab, der kun omfatter romanerne Fru Marie Grubbe, 1876, Niels Lyhne, 1880, et bind noveller og et bind efterladte digte. Af disse er Niels Lyhne blevet et af Danmarks mest udbredte bidrag til verdenslitteraturen. Man kunne tro, at bogens melankolske antihelt og hans forgæves eller hurtigt strandede forsøg på at gribe livet, digtningen, kærligheden, var bundet til datidens anskuelser og stemninger, men det har vist sig ikke at være tilfældet.

Udgivelse
13/06 2013

Æbelholt Klosters Brevbog

Hvad enten man interesserer sig for Danmarkshistorie, kirkehistorie eller Nordsjællands lokalhistorie, er Æbelholt Klosters Brevbog en enestående kilde. Bogen udgives hermed for første gang i sin helhed og med originaltekst og nudansk oversættelse side om side. Desuden giver indledningen en grundig indføring i klostrets og håndskriftets historie, og en række registre gør det let at finde rundt i de mange navne og steder. Bogen er rigt illustreret med billeder af håndskriftet og af Æbelholt Kloster, som det ser ud efter de omfattende arkæologiske udgravninger.

Udgivelse
13/06 2013

Tom Kristensen: Hærværk

Tom Kristensen (1893-1974) debuterede som lyriker med Fribytterdrømme, 1920, og gjorde i de følgende år hastigt karriere som ung rebelsk digter og toneangivende litteraturkritiker ved dagbladet Politiken, inden han midt i årtiet blev indhentet af en personlig krise. I sit litterære hovedværk, den selvbiografiske roman Hærværk, 1930, holder forfatteren dommedag over sig selv og tiden. Det er historien om den fallerede digter Ole Jastrau, der bryder op fra sin borgerlige tilværelse som familiefar og litteraturredaktør ved et københavnsk dagblad for at kaste sig ud i alkoholens selvforglemmende rus i selskab med den dæmoniske digterdesperado Stefan Steffensen. Romanen udspiller sig i en genkendelig historisk kulisse af de brølende 20’eres København med kimende telefoner, elektriske lysaviser, jazzrestauranter og kommunistoptøjer. Men som handlingen skrider frem, indlejres den borgerlige opbrudshistorie i et symbolsk perspektiv med Jastrau i rollen snart som gammeltestamentlig synder på vej gennem helvede, snart som menneskeliggjort Jesus blandt skøgerne. Ved sit romantekniske mesterskab og pågående eksistentielle kriseerfaring indskriver Hærværk sig i mellemkrigsårenes europæiske modernisme side om side med romaner af James Joyce, Thomas Mann og Louis-Ferdinand Céline.

Udgivelse
13/06 2013

Herman Bang: Ti Aar · Rundt i Norge

Ti Aar. Erindringer og Hændelser, 1891, rummer en række erindringsglimt fra Herman Bangs (1857-1912) ungdom. Bogen indledes med beretningen om de første skridt, han som tyveårig tog på forfatterbanen efter farfaderens død i oktober 1877, og slutter med hjemrejsen fra Prag i oktober 1887, da han havde fuldendt romanen Stuk. Det er det tiår, hvor hans gennembrudsværker bliver til, og han finder sit ståsted i den nordiske impressionisme, hvis hovedskikkelse han blev. Som kunstner er han nu modnet og har fået råd til med indtagende selvironi og afvæbnende humor at se tilbage på de mange fiaskoer og trængsler, han havde mødt som forfatter, foredragsholder og skuespiller. Fra flere af bogens essays går der tråde ud i forfatterskabet, fx fra »Den gyldne Stad« og fra »En Juleaften i det Fremmede« til romanerne Stuk, 1887, og De uden Fædreland –, 1906. Ti Aars afslappede tone genfinder man i Rundt i Norge, hvor Herman Bang kredser om sit sørgmuntre ophold først i 1890'erne i dette hans andet fædreland. Det er en journalistisk bog hvor en lang række brogede turistiagttagelser i flyvende fart passerer gennem en digters temperament. Styrken ligger først og fremmest i det samlede billede den tegner af navnlig de tre store bysamfund: det fornemme Trondheim, hvor de tilbageværende rester af den uddøende norske adel samler deres sidste illusioner omkring byens ærværdige træbyggede kongsgård, det dynamiske, livskraftige Bergen med dens handelsskuder og rige købmandsgårde, og det unge Kristiania, der knapt nok har vænnet sig til rollen som hovedstad, og hvis caféer præges af hede studenterdebatter og provokerende kunstnerbohêmer.

Udgivelse
28/06 2013

Martin Andersen Nexø: Samlede fortællinger

Samlede fortællinger I-IV rummer alle de 85 fortællinger, som forfatteren selv lod optage i 13 bøger fra debuten, Skygger (1898), frem til hans sidste samling fortællinger, Mod Lyset (1938), samt efterslætten Et Skriftemaal (1946). Nexøs kortprosa blev således affattet gennem hele forfatterskabet og er en kunstnerisk vægtig del af det. Alle fortællingerne blev i forfatterens levetid oversat og er udgivet på op til 11 forskellige sprog. Disse 85 fortællinger spejler forfatterskabets overordnede bevægelse fra ungdommens indadvendte og nihilistiske fin-de-siècle-stemning over manddommens udadvendte realisme til det sene forfatterskabs allegoriske eventyr og lignelser. En udvikling han delte med flere af sine samtidige, eksempelvis Johannes V. Jensen.

Udgivelse
14/08 2013

Saxos Danmarkshistorie

Lydbogsudgave af storværket fra den danske middelalder i nyoversættelse ved Peter Zeeberg i et levende og nutidigt dansk, som viser Saxos fortællekunst i al sin pragt. Blodige heltesagn, muntre anekdoter og bevægende kærlighedshistorier fletter sig sammen i den store beretning om danskernes vej fra hedenskab til kristendom. Første til niende bog rummer hele den danske sagnhistorie frem til den historiske tids begyndelse. Fra Dan til Gorm den Gamle. Her findes sagn om mennesker og guder, om kong Skjold og Rolf Krake og om Balder, Høder og Odin. Vi hører om den snu Amled, der hævner sin far, om den gamle kong Vermund og hans sløve søn Uffe, der vågner til dåd og redder landet, om Frode Fredegod og om kæmpen Starkad med den faste, gammeldags moral. Her finder vi også den tragiske kærlighedshistorie om Hagbard og Signe og fortællingerne om den store viking Regner Lodbrog. Tiende bog begynder i vikingetiden med Harald Blåtand og kristendommens indførelse og værket slutter i sekstende bog med Pommerns underkastelse i 1180'erne. Det er en bevæget tid med store erobringer og blodige borgerkrige. Vi hører om mordet på Knud den Hellige i Albani Kirke i Odense og Knud Lavard i Haraldsted Skov. Centralt står kampene mellem Sven, Knud og Valdemar, der ender med at Knud Lavards søn, Valdemar den Store, står tilbage som enekonge. I den sidste del frem til værkets slutning i Saxos egen tid er biskop Absalon fortællingens absolutte centrum, ikke mindst skildret som den store hærfører i kampene mod venderne. Lydbogen er indtalt af Stig Hoffmeyer.

Udgivelse
08/11 2013

Karen Blixen: Gengældelsens Veje

Gengældelsens Veje udkom under pseudonymet Pierre Andrézel i 1944. Bogen, der bl.a. skiller sig ud ved at være den eneste roman i Karen Blixens forfatterskab, vakte stor opmærksomhed i pressen og blev en massiv salgssucces. Den udgives her i en tekstkritisk udgave forsynet med efterskrift og noter. Karen Blixens gotiske fortælling, der foregår i 1840'ernes England og Frankrig, handler om to unge kvinder, der er overladt til sig selv, men er så heldige at komme i huset hos pastor Pennhallow og hans kone. I begyndelsen ånder alt fred og idyl, ægteparret betragter pigerne som deres egne døtre, men så begynder rædslerne. Pigerne finder ud af, at pastor Pennhallow er involveret i hvid slavehandel.

Udgivelse
18/05 2012

Karen Blixen: Syv fantastiske Fortællinger

Et par år efter at Karen Blixen var vendt tilbage til Danmark efter sit 17 år lange Afrika-ophold, debuterede hun under pseudonymet Isak Dinesen med Syv fantastiske Fortællinger. Bogen, der oprindelig var skrevet på engelsk, udkom i USA i 1934, hvor den straks blev Book-of-the-Month. Året efter udkom den i Danmark i forfatterens egen gendigtning. Den regnes af mange for hovedværket i forfatterskabet og indeholder de syv fortællinger: "Vejene omkring Pisa", "Den gamle vandrende Ridder", "Aben", "Syndfloden over Norderney", "Et Familieselskab i Helsingør", "Drømmerne" og "Digteren".

Udgivelse
31/10 2012

Ludvig Holberg: Niels Klims underjordiske rejse - indeholdende en ny teori om jorden og en historisk beretning om det hidtil ukendte femte monarki, trykt efter et manuskript i salig Abelins bibliotek

Niels Klims underjordiske rejse er seriøs morskabslæsning fra 1700-tallet. Løssluppen humor og klog refleksion går hånd i hånd i denne roman om en selvsikker, ung akademiker der finder en ukendt verden i Jordens indre. Her får han udfordret alle sine europæiske vaneforestillinger om fornuftig samfundsindretning i mødet med besindige, talende træer, hyperaktive aber - og uciviliserede mennesker. Hovedpersonen bliver ikke meget klogere af sine utrolige oplevelser, men læserne gør. Også i dag, snart 300 år efter at bogen blev skrevet.

Udgivelse
01/01 2011

Erik Hansen, Lars Heltoft: Grammatik over det danske sprog

Grammatik over det Danske Sprog er det første bud på en funktionel semantisk beskrivelse af dansk, idet den inddrager de grammatiske fænomeners betydningsside i langt større omfang end det tidligere har været tilfældet. Grammatik over det Danske Sprog tager udgangspunkt i et funktionelt sprogsyn og inddrager således forholdet til den faktisk forekommende sprogbrug i sin beskrivelse af de danske grammatiske strukturer frem for, som de fleste andre grammatikker, at nøjes med at beskrive de formelle regler. Den beskriver altså ikke kun, hvordan de grammatiske strukturer ser ud, men giver også kvalificerede forslag til hvad de grammatiske mønstres og konstruktioners betydningsindhold er. Værket henvender sig til universitetsstuderende, forskere, lærere, professionelle sprogbrugere og til den sproginteresserede offentlighed.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright