DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
01/06 2017

Peter Seeberg: Dinosaurusens sene eftermiddag - Peter Seebergs romaner, noveller og kortprosa

Med udgivelsen af Dinosaurusens sene eftermiddag fra 1974 indtræffer et nybrud i Peter Seebergs forfatterskab. Bogen, som er Seebergs femte, bevæger sig på afgørende punkter væk fra den stil, der prægede hans hidtidige bøger. Den tidligere simple og fremmedartede form fortrænges nu af en ny, helt anderledes frigjort og detaljerig prosa. Særligt har Seebergs interesse for det ulitterære sprog fået indflydelse på værket. I forbindelse med sit arbejde som museumsinspektør ved Viborg Stiftsmuseum 1960-93 stødte Seeberg ofte på levnedsskildringer skrevet af jævne mennesker, der ikke havde noget specifikt forhold til sproget. Det var disse beskrivelser, som han senere har forklaret det, der inspirerede til de readymade-agtige tekster, der indleder Dinosaurusen. Teksterne – "lister" eller "stykker" kaldte han dem selv – er pseudo-dokumentariske og kan fx tage form som et testamente for en dyrepasser ved Ålborgs zoologiske have eller en optegnelse over afdøde på en kirkegård i Sydfrankrig. Ofte er de skematisk eller på anden måde systematisk prægede, men næsten altid med en diskret drejning eller forskydning, som tilfører fortællingen et underfundigt skær af uafgørelighed.

Udgivelse
06/07 2017

Ludvig Holberg: Danmarks riges historie 2 - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

Efter 7 bind komedier tager storværket Holberg • Ludvig Holbergs hovedværker 1-22 nu fat på faglitteraturen. Holberg følte sig først og fremmest som historiker, og som eksempel præsenterer vi i tre bind et fyldigt uddrag af det absolutte hovedværk, den over 2500 sider lange Danmarks riges historie. I dette andet bind fortæller Holberg hvordan den stilfærdige og kultiverede Frederik 3. blev kastet ud i svenskekrigene og Københavns belejring. Undervejs får vi bl.a. den tragiske historie om eventyrersken Dina Vinhofvers, der kom i vejen for Corfitz Ulfeldt og Leonora Christina.

Udgivelse
03/08 2017

Ludvig Holberg: Danmarks riges historie 3 - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

Efter 7 bind komedier tager storværket Holberg • Ludvig Holbergs hovedværker 1-22 nu fat på faglitteraturen. Holberg følte sig først og fremmest som historiker, og som eksempel præsenterer vi i tre bind et fyldigt uddrag af det absolutte hovedværk, den over 2500 sider lange Danmarks riges historie. Centralt i dette tredje bind står to dramatiske begivenheder: stormen på København i 1659 og enevældens indførelse året efter. Blandt meget andet hører vi også om landsforræderen Corfitz Ulfeldts endeligt og om Griffenfelds lynkarriere og bratte fald.

Udgivelse
16/06 2017

Hans Kirk: Fiskerne (1. udgave) (2. oplag)

Med Fiskerne, 1928, slog Hans Kirk (1898-1962) igennem som forfatter. Hans debutroman er for længst blevet en moderne nyklassiker og er indtil i dag trykt i mere end 375.000 eksemplarer. Bogen er den første egentlige kollektivroman i dansk litteratur. Den skildrer på en lavmælt og humoristisk måde, hvad der sker, da en gruppe indremissionske fiskere bryder op fra deres bopæl ved Vesterhavet og slår sig ned ved Limfjorden, hvor forholdene er langt mildere. Hans Kirk viser i romanen ikke blot, hvordan fiskernes tankegang og normer får indflydelse på deres nye naboer, men også, hvordan fiskernes egen tankegang og selvforståelse efterhånden påvirkes af de ændrede forhold.

Udgivelse
16/06 2017

Tom Kristensen: Hærværk (3. udgave) (1. oplag)

Tom Kristensen (1893-1974) debuterede som lyriker med Fribytterdrømme, 1920, og gjorde i de følgende år hastigt karriere som ung rebelsk digter og toneangivende litteraturkritiker ved dagbladet Politiken, inden han midt i årtiet blev indhentet af en personlig krise. I sit litterære hovedværk, den selvbiografiske roman Hærværk, 1930, holder forfatteren dommedag over sig selv og tiden. Det er historien om den fallerede digter Ole Jastrau, der bryder op fra sin borgerlige tilværelse som familiefar og litteraturredaktør ved et københavnsk dagblad for at kaste sig ud i alkoholens selvforglemmende rus i selskab med den dæmoniske digterdesperado Stefan Steffensen. Romanen udspiller sig i en genkendelig historisk kulisse af de brølende 20’eres København med kimende telefoner, elektriske lysaviser, jazzrestauranter og kommunistoptøjer. Men som handlingen skrider frem, indlejres den borgerlige opbrudshistorie i et symbolsk perspektiv med Jastrau i rollen snart som gammeltestamentlig synder på vej gennem helvede, snart som menneskeliggjort Jesus blandt skøgerne. Ved sit romantekniske mesterskab og pågående eksistentielle kriseerfaring indskriver Hærværk sig i mellemkrigsårenes europæiske modernisme side om side med romaner af James Joyce, Thomas Mann og Louis-Ferdinand Céline.

Udgivelse
25/08 2017

Edvard Brandes: Dansk Skuespilkunst/Fremmed Skuespilkunst (1. udgave) (1. oplag)

Med sine to skelsættende bøger om dansk og fremmed skuespilkunst fra 1880 og 1881 skabte Edvard Brandes (1847-1931) en markant fornyelse i dansk teaterkritik gennem en række psykologisk nærgående portrætter af prominente hjemlige og udenlandske scenekunstnere. Hans essays kredser om den symbiose, der opstår, når kendte spillemønstre og rollefortolkninger brydes og omformes i mødet med kunstnerens personlige forudsætninger og individuelle særpræg.

Udgivelse
07/09 2017

Ludvig Holberg: Epistler 1 - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

”Det synes at min herre lægger mig til last at jeg prædiker så ofte om tolerance. Jeg mener at man kan ikke for ofte slå på den streng”. Epistlerne blev til i Holbergs sidste leveår. De er en klog gammel mands suveræne refleksioner. I 542 essays, fordelt på fem solide bind, vender han alle forfatterskabets hidtidige temaer, og flere til. Intet emne er for småt, intet for stort. Og ved at udforme teksterne som breve giver han dem en let og dagligdags tone – som løbende rapporter fra den aldrende barons liv og læsning. I det første bind, der udkom i 1748, møder vi kejsere og filosoffer, paver og pedanter, bønder og bier. Emnerne spænder fra naturvidenskab og statskundskab til musik og teater. Og et hovedtema er religion med overvejelser om Guds godhed, forholdet mellem tro og fornuft og ikke mindst religiøs tolerance. Holberg omfatter tekster fra hele Ludvig Holbergs mægtige forfatterskab: alle komedierne, alle essays, historieskrivning, naturret, digte, erindringer og en roman. De latinske tekster er nyoversat til dansk. De danske tekster er gengivet i moderne retskrivning så de kommer nutidens læsere i møde – med Holbergs egne ord, men uden vanskelige stavemåder.

Udgivelse
05/10 2017

Ludvig Holberg: Epistler 2 - Holberg - Ludvig Holbergs hovedværker 1-22

”Tilforn læste alle, men ingen ville skrive; nu vil alle skrive, men ingen læser”. Epistlerne blev til i Holbergs sidste leveår. De er en klog gammel mands suveræne refleksioner. I 542 essays, fordelt på fem solide bind, vender han alle forfatterskabets hidtidige temaer, og flere til. Intet emne er for småt, intet for stort. Og ved at udforme teksterne som breve giver han dem en let og dagligdags tone – som løbende rapporter fra den aldrende barons liv og læsning. I andet bind, der ligesom det første udkom i 1748, giver Holberg tilsyneladende et par kig ind i privaten: hans selskabelige liv, hvordan han bor, hvorfor han har ladet sig adle, og hvorfor han bedre kan lide katte end hunde. Et andet emne han betragter fra mange sider bindet igennem, er sundhed og sygdom, både hos mennesker og dyr. Men vi kommer også omkring ironi, postvæsen, privatøkonomi og historieskrivning. Holberg omfatter tekster fra hele Ludvig Holbergs mægtige forfatterskab: alle komedierne, alle essays, historieskrivning, naturret, digte, erindringer og en roman. De latinske tekster er nyoversat til dansk. De danske tekster er gengivet i moderne retskrivning så de kommer nutidens læsere i møde – med Holbergs egne ord, men uden vanskelige stavemåder.

Udgivelse
30/10 2017

Frank Jæger: Hverdagshistorier

Den 25-årige Frank Jæger (1926-77) udgav sine fantasifulde Hverdagshistorier i 1951. Deres kombination af poesi, ynde, barskhed og humor kan vække mindelser om H.C. Andersens eventyr, men Jæger tilføjer en ekstra dimension: den absurde. Historierne udspiller sig i Nordsjælland, især i området omkring Farum, hvor Jæger selv boede en tid. I denne realistiske geografiske ramme udfolder han et vildtvoksende eventyrunivers, hvor enhjørninger, hekse, engle, trolde og hedengangne digtere optræder side om side med opdigtede »virkelige« personer såsom skovhuggeren fra Ganløse og de kongelige på Frederiksborg Slot. Hverdagshistorier har været underbelyst. Jægers ældre digterkolleger var skeptiske over for dem, og de blev blandt andet kaldt tøjlesløse. Måske var Jæger tidligt ude med en modernitet, der endnu ikke var slået an i Danmark, men blev præsenteret to år efter af Villy Sørensen med hans Sære historier, 1953.

Udgivelse
01/11 2017

Peter Seeberg: Argumenter for benådning - Peter Seebergs romaner, noveller og kortprosa

Argumenter for benådning udkom første gang i 1976. Stilistisk ligger den i forlængelse af den særegne prosastil, der blev introduceret i Dinosaurusens sene eftermiddag. Slægtskabet til denne kan man også udlede af den oprindelige titel til samlingen, der indtil kort før udgivelsen var Gensidig berøring – tillæg til Dinosaurusens sene eftermiddag. Teksttyperne i værket er flere steder taget direkte ud af »virkeligheden«, hvorefter Seeberg går i dialog med dem, leger med dem og giver dem modspil. Dette resulterer i tekster såsom en takst- og prisliste for, hvad der er mest værdifuldt i samfundet, en gæstebog, der skildrer groteske, ubehjælpsomme typer og en teksttype taget fra et menukort, hvor oversigten over diverse retter benyttes som model for den unikke kortprosa. Seebergs leg med genrerne er et gennemgående kendetegn ved et værk, der også rummer mere ordinære noveller og fabler. Tematisk har alle de litterære tekster et tæt forhold til hinanden, idet de som helhed giver et stærkt vidnesbyrd om, at man kan fortælle om jævne menneskers liv på vidt forskellige og ofte uforudsigelige måder.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright