Bogforum 2019: Tag med til Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs arrangementer

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab deltager på årets Bogforum 2019, der foregår den 15-17. november i Bella Center. Oplev samtaler og oplæg om udvalgte af vores udgivelser på stand C4-010.

Bogforum 2019: Tag med til Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs arrangementer

For yderligere information kontakt DSL's sekretariat

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab deltager på årets Bogforum 2019, der foregår den 15-17. november i Bella Center. Oplev samtaler og oplæg om udvalgte af vores udgivelser på stand C4-010.

På årets Bogforum 2019 kan du opleve samtaler og oplæg om udvalgte udgivelser fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Alle oplæggene foregår på scenen på stand C4-010 i Bella Center.

Sonja Hauberg på Bogforum

Fredag den 15. november 2019, kl. 11:00-12:00.
Se arrangementet på Facebook
.

I anledningen af genudgivelsen af Sonja Haubergs (1918-1947) gennembrudsroman Syv Aar for Lea fra 1944 vil litteraturforsker og -anmelder May Schack tale med professor emeritus Søren Schou om forfatterskabet og romanen.

Syv Aar for Lea er ved siden af Tove Ditlevsens Barndommens Gade fra 1943 sin tids betydeligste kvindelige opvækstroman. Bogen beskæftiger sig med vilkårene for den kvindelige identitetsdannelse og med den manglende symmetri i forholdet mellem kønnene.

I sin samtid blev den især tolket som et angreb på den sorte skole i stil med Hans Scherfigs Det forsømte Forår fra 1940. Hos Hauberg skildres også brutale og fordomsfulde lærere, men de største problemer ligger i en undervisning, hvor skemalægning, udenadslære og lærernes bedrevidenhed kvæler elevernes spontanitet, nysgerrighed og livslyst. Dens skolepolitiske debat er stadig yderst aktuel, men romanens værdi ligger især i beskrivelserne af hovedpersonen Ruths naturoplevelser og af de unge gymnasiasters indre liv.

Romanen betragtes i dag som et hovedværk i det lovende, men alt for korte forfatterskab. Sonja Hauberg døde august 1947 af tyfus, blot 29 år gammel.

Romanen udkommer den 11. november som en del af Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs serie Danske Klassikere og er forsynet med blandt andet et efterskrift af Søren Schou og noter og tekstredegørelse ved Lasse Stein Holst. 

Peter Seebergs romaner, noveller og kortprosa på Bogforum

Fredag den 15. november 2019, kl. 12:00-13:00.
Se arrangementet på Facebook.

Oplev udgiver Jeppe Barnwell i samtale med redaktør og tidligere skønlitterære direktør ved Gyldendal Johannes Riis om Peter Seeberg og om, hvorfor hans værker stadig er vedkommende for os i dag.

Peter Seeberg (1925-99) var ophavsmand til et af de største og mest forunderlige danske forfatterskaber i det 20. århundrede. Med romanerne Bipersonerne, 1956, og Fugls føde, 1957, og novellesamlingen Eftersøgningen, 1962, slog Seeberg tidligt sit navn fast som en af tidens skarpeste iagttagere og mest fornyende sprogbrugere.

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Gyldendal har netop færdiggjort en samlet, kommenteret udgave af Seebergs romaner, noveller og kortprosa i 11 bind.

Den Danske Ordbog på Bogforum

Fredag den 15. november 2019, kl. 14:00-15:00.
Se arrangementet på Facebook
.

Oplev redaktørerne Lars Trap-Jensen, Jonas Jensen og Henrik Lorentzen fortælle om 10 år med Den Danske Ordbog på nettet i med- og modvind.

Den 2. november 2019 er det 10 år siden Den Danske Ordbog (DDO) gik i luften som onlineordbog. Siden den spæde start er antallet af brugere vokset støt, og i dag er ordnet.dk/ddo blandt de 100 mest besøgte hjemmesider i Danmark. Det er vi stolte af hos Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, og vi fejrer jubilæet, bevågenheden og en spritny ordbogsopdatering på årets Bogforum.

Peter Seeberg – forfatter og museumsmand på Bogforum

Lørdag den 16. november 2019, kl. 14:00-15:00.
Se arrangementet på Facebook.

Hør lektor og Peter Seeberg-ekspert Erik Skyum-Nielsen i samtale med forfatter Niels Barfoed om den store forfatter og museumsmand.

Peter Seeberg (1925-99) var en af de betydeligste danske forfattere i det 20. århundrede. Sideløbende med sit mangeårige virke som leder af Viborg Stiftsmuseum skabte han en række særdeles originale prosaværker, der vandt stor folkelig udbredelse og høj litterær anerkendelse, og som desuden skulle blive stil- og genreskabende for flere generationer af danske forfattere.

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Gyldendal har netop færdiggjort en samlet, kommenteret udgave af Seebergs romaner, noveller og kortprosa i 11 bind. 

Johannes Jørgensens Mit Livs Legende på Bogforum

Lørdag den 16. november 2019, kl. 16.00-17.00.
Se arrangementet på Facebook.

I anledningen af den nye videnskabelige udgave af Johannes Jørgensens (1866-1956) syv bind store erindringsværk Mit Livs Legende (1916-1928) vil radiovært Christoffer Emil Bruun tale med en af værkets udgivere, kritiker og forfatter Henrik Wivel.

Mit Livs Legende er både et vidnesbyrd om kulturlivet omkring år 1900 og en selvbiografi, der beskriver Johannes Jørgensen, fra han som 16-årig kommer fra barndomsbyen Svendborg til København, til han i 1913 forlader kone og børn og går i eksil først i Siena, senere i Assisi. Frem for alt er Mit Livs Legende dog et bekendelsesskrift i traditionen fra Augustin og Rousseau med en nådesløs selvudlevering.

Mit Livs Legende er delvis baseret på Johannes Jørgensens over 1200 dagbøger og notesbøger, der indtil for nylig var båndlagte. En sammenligning af dagbøgerne med citaterne i erindringsværket vil i den nye videnskabelige udgave afdække forfatterens autofiktive selviscenesættelse gennem egne justeringer, censureringer og fiktionaliseringer.

Den nye udgave, som udkommer på dagen for samtalen, er forsynet med kommentarer, efterskrift med mere af udgiverne Elise Iuul og Henrik Wivel.

Dansk Sproghistorie på Bogforum

Søndag den 17. november 2019, kl. 16:00-17:00.
Se arrangementet på Facebook.

Kom og mød redaktører fra Dansk Sproghistorie 1-6 fortælle om temaer fra bind 3, Bøjning og bygning. Du kan bl.a. høre om alt det vi er sluppet for i moderne dansk, dvs. lidt om forsvundne bøjningsformer og bøjningsregler, herunder den tostavede bydemåde fra vikingetid til nutid. 

Hør også om den sproglige mangfoldighed i vores lille land når der fortælles om hankøn, hunkøn og intetkøn i såvel rigsdansk som dialekter. Vi slutter det hele af med eksempler på forskellige sociale lags sprog, ordforråd, bøjning og stavning.

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab på Bogforum 2019

Gå til nyhedsoversigt