Hvad matematik siger om 2020

2020 har været et dramatisk og enestående år. Det afspejler sig også i den store tekstsamling som Den Danske Ordbog bygger på. Læs her hvordan.

Hvad matematik siger om 2020

For yderligere information kontakt DSL's sekretariat

2020 har været et dramatisk og enestående år. Det afspejler sig også i den store tekstsamling som Den Danske Ordbog bygger på. Læs her hvordan.

Når redaktørerne bag Den Danske Ordbog beskriver de ord der inkluderes i ordbogen, konsulterer de et såkaldt korpus, en stor og opdateret samling af tekster. Den Danske Ordbogs korpus rummer tekster der i alt indeholder mere end 1 milliard ord. Korpusset sikrer at redaktørerne beskriver sproget som det faktisk optræder, og ikke som det burde optræde.

En del af korpusset består af avisartikler der hver dag de sidste femten år er blevet tilføjet. Ved hjælp af statistiske metoder kan man udregne hvilke ord der skiller sig ud i et år i forhold til hele tekstsamlingen. Man ser ikke på hvor hyppigt et ord optræder – ordet og optræder fx hyppigst i dansk i alle år – men på hvor meget mere end normalt ordet optræder. En sådan metode hjælper redaktørerne til at holde øje med sproget og tilføje ord til ordbogen som er relevante lige nu.

Metoden kan også give et helt objektivt billede af hvad der er kendetegnende for et år i avisernes spalter. I 2020 kan det næppe overraske at der er ét emne der har domineret. Her er de 10 mest "overhyppige" ord i 2020:

  1. corona
  2. coronavirus
  3. smittetal
  4. smittetryk
  5. mundbind
  6. flokimmunitet
  7. forsamlingsforbud
  8. smittetilfælde
  9. værnemiddel
  10. smittekæde

Faktisk skal vi helt ned på pladserne 18 og 19 for at finde ord der ikke direkte har med coronakrisen at gøre: sexisme  og podcast. 

Til sammenligning så toppen af den tilsvarende liste for 2019 sådan her ud: klimalovløbehjul, klimakrise, handelskrigklimamål, hvidvaskikke-vestlig, misinformationstreamingtjeneste, integrationsydelse

I de to opdateringer af Den Danske Ordbog i 2020 er der i alt blevet tilføjet 50 ord med direkte baggrund i coronakrisen. En opdateret betydningsordbog som Den Danske Ordbog er afgørende for at vi alle sammen forstår både hinanden og myndighederne når vi kommunikerer – også om et helt nyt emne som coronakrisen.  

Gå til nyhedsoversigt