Trykt bog

Johannes V. Jensen: Himmerlandshistorier 1-2

Danske Klassikere

Tekstudgivelse, noter og efterskrift: Per Dahl og Aage Jørgensen

Gyldendal 2018

ISBN: 978-87-7533-237-3

Himmerlandshistorier af Johannes V. Jensen er i to bind og udkommer i serien Danske klassikere, der udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og relanceres af Gyldendal.
I 1898 udsendte Johannes V. Jensen (1873-1950) Himmerlandsfolk, det første af tre bind, der senere blev samlet under titlen Himmerlandshistorier. De to følgende bind kom i 1904 og 1910. Himmerlandshistorier blev Johannes V. Jensens første – og måske største – succes. De blev en væsentlig del af begrundelsen for i 1944 at tildele ham Nobelprisen.
Det var historier fra et hjørne af Jylland, som dengang var fuldstændig ukendt for de fleste, et afsides og stærkt traditionsbundet bondeland, men også et miljø i opbrud, hvor gamle konflikter og modsætninger trak lange spor og satte nye skel, ikke mindst når forelskelse blussede op og resulterede i trods, ødelæggelse og død.
Mange udtryk og vendinger i Himmerlandshistorier kan i dag være vanskelige at forstå. Nu udgives de for første gang med fyldige noter og efterskrift, der guider læseren gennem det farverige univers.


Redaktør(er): Camilla Zacho Larsen og Jesper Gehlert Nielsen
Redaktionsudvalg: Søren Peter Hansen, Lasse Horne Kjældgaard, Johnny Kondrup, Birthe Melgård, Jesper Gehlert Nielsen og Søren Schou
Tilsynsførende: Jørn Lund

Udgivet og udarbejdet
med støtte af:
Statens Kunstfonds Projektudvalg for Litteratur
Denne udgaves udgivelsesdato: 20.01.2018
Overtræk/omslag: Ida Balslev-Olesen


Gå til den samlede oversigt over DSL's udgivelser.