DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
01/01 2005

H.C. Andersen: I Spanien

I Spanien er H.C. Andersens livligste og måske bedste rejseskildring. Den bygger på en rejse til især Andalusien 1862, dog med en afstikker til Tanger og et ophold i den vinterkolde Madrid på vejen hjem. Man kan rejse efter bogen den dag i dag, for den er fyldt med oplysninger og personlige indtryk. Dette gælder ikke mindst det mauriske Alhambra i Granada, hvor digteren bringes til at klargøre sig sit religiøse ståsted. Men mere end som rejsebeskrivelse blev bogens indlagte digte en triumf for Andersen, der var rejst til Spanien for at søge ny inspiration. I et brev, skrevet lige inden han kommer til landet, håber han på, at den gode Gud vil vække digteråren i ham igen, men det blev anderledes kræfter, der tog fat i ham. I et af digtene skrevet undervejs hedder det: »Men de Øine, Disse Løgne, Dette kjække Smil om Munden, Det er Satan dog i Grunden, Han har mig i sine hænder, og jeg brænder!« Ikke blot H.C. Andersen kom til det »Indre Syden«, da han rejste til Spanien. En række danske digtere, som omtales i bogens efterskrift, blev dybt præget af landet – med den ildfulde og erotiske flamenco, og tyrefægtningerne. Andersen måtte som dem efterfølgende besinde sig på, hvem han var, for de havde alle i det blændende lys oplevet 'sandhedens øjeblik'.

Udgivelse
01/01 2005

Henrik Pontoppidan: Smaa Romaner 1893-1900

Efter den foreløbige afslutning af Det forjættede Land skrev Henrik Pontoppidan (1857-1943) op igennem 1890erne en række skæmteromaner. I tre jeg-fortællinger fra vidt forskellige egne af landet driver han gæk med, som han skrev i et brev til Viggo Stuckenberg, tiårets »Forkærlighed for sådanne erotiske Tilstande, hvor Menneskets Forstand og Vilje kues i Stedet for at skærpes«: Minder, 1893, Den gamle Adam, 1894, og Højsang, 1896. Med indestængt vrede bag skæmten behandler han tidens kunstdiskussion i Nattevagt, 1894, og sin helt egen diskussion om ægteskabet i Lille Rødhætte og Det ideale Hjem, begge fra 1900. Graden af skæmt er det bestandigt op til læseren selv at skulle afveje. Disse seks »Smaa Romaner«, som Pontoppidan selv navngav dem, udgives her i deres oprindelige udgaver, før det gustne overlæg greb ind og ændrede dem alle, mere eller mindre.

Udgivelse
01/01 2005

Martin Andersen Nexø: Ditte Menneskebarn

Martin Andersen Nexøs (1869-1954) roman Ditte Menneskebarn skildrer en proletarpiges liv fra undfangelse til død. I første bog med titlen En Barndom, 1917, følger vi Dittes første år, hvor hun som 'uægte' barn vokser op hos sin bedstemor, senere hos moderen, stedfaderen og de mindre halvsøskende i »Skadereden«. I anden bog, Lillemor, 1919, flytter familien til et fiskerleje, hvor der hersker feudale tilstande under »Kromandens« diktatur. I tredje bog, Syndefaldet, 1919, kommer Ditte efter konfirmationen ud at tjene på en gård; her gør husets unge søn hende gravid, og hun jages af pladsen. I fjerde bog, Skærsilden, 1920, bliver Ditte først amme på en 'englefabrik', hvor 'uægte' børn vanrøgtes, senere tjenestepige hos skiftende herskaber i København. I femte og sidste bind, Mod Stjærnerne, 1921, tilbringer hun sin sidste tid i en lejekaserne, hvor hun moderligt påtager sig ansvaret for mange forhutlede eksistenser, børn som voksne. Gennem skildringen af Dittes korte og lidelsesfulde liv retter Andersen Nexø en glødende anklage mod et samfund, der ikke formår at værne om sine menneskelige ressourcer. I romanens slutning smelter socialt revolutionære og folkeligt religiøse visioner sammen, så hovedpersonens tidlige død fremstår som et offer for alle de fattige. Den værgeløse, selvopofrende Ditte er sin tids Jomfru Maria, »Smertens Moder«. Med Ditte Menneskebarn, der er oversat til 23 sprog, satte Andersen Nexø et monument over arbejderkvinden, som han tidligere havde sat det over den mandlige arbejder med Pelle Erobreren. Den folkelige passionshistorie om Ditte er imidlertid ingen optimistisk udviklingsroman, som Pelle Erobreren var det. Udbruddet af 1. Verdenskrig, Oktoberrevolutionen i Rusland og nederlaget for de tyske rådsrepublikker ligger imellem, tonen er mørkere, og der anvises ingen konkrete udveje af miseren.

Udgivelse
01/01 2005

Jørgen Nielsen: En Kvinde ved Baalet

Jørgen Nielsen (1902-45) fik i sit korte forfatterliv aldrig noget stort læsepublikum. Derimod vandt han allerede fra forfatterskabets start meget anerkendelse hos litteraturkritikerne. Det skyldtes ikke mindst de intentioner og den egenartede skrivemåde hvormed Jørgen Nielsen behandlede et ellers i litteraturen efterhånden noget udpint emne, bønder og fattige småkårsfolk på landet. Jørgen Nielsens skildringer heraf var ikke båret af en social indignation, men af ønsket om at indleve sig i og forstå de sind som gemmer sig i oftest fåmælte mennesker. Jørgen Nielsen fornægtede ikke miljøets betydning, men vægtede i højere grad arvens. Han skelnede således mellem person og skæbne, mellem menneskets biologiske-genetisk bestemte sind og dets socialhistoriske bestemte livsvilkår. Og hans forfatterskab drejer sig næsten overalt om de psykisk-emotionelle spændinger der opstår af konflikten mellem person og skæbne. Således også romanen En Kvinde ved Baalet, 1933. Men til forskel fra forfatterskabets øvrige romaner der er tragisk desillusionerede, rummer En Kvinde ved Baalet et lune og en afdæmpet humor som fremkalder et menneskeligt overskud i romanen. Den er båret af en tiltro til at et jævnt hverdagsliv kan være rigt, hvad der ikke gør romanen til et skønmaleri, men til forfatterskabets lyseste.

Udgivelse
01/01 2005

Amalie Skram: Brevveksling med andre nordiske forfattere

Denne bog indeholder hendes komplette brevsamling med fire danskere: Herman Bang, Edvard Brandes, Georg Brandes og Sophus Schandorph og fire nordmænd: Arne Garborg, Hulda Garborg, Jonas Lie og Vilhelmine Ullmann. I disse breve diskuteres egne og andres bøger, kulturelle begivenheder, nyheder og sladder. Amalie Skram tøver ikke med at sige sin hjertens mening om dette og hint. Hun spiller alle rollerne i sine breve, fra ydmyg forfatterspire til erfaren rådgiver, fra tillukket madonna til verdensvant frue. Brevene kan læses som et sidestykke til hendes skønlitterære forfatterskab, hvor hun udarbejder sine idéer og reflekterer over de sociale og psykologiske problemstillinger, som kommer i søgelyset i hendes bøger.

Udgivelse
01/01 2005

Saxo Grammaticus: Gesta Danorum. Danmarkshistorien

Saxos Gesta Danorum fra ca. 1200 er ikke alene dansk middelalders ubestridte hovedværk, det er også et af de betydeligste og mest særprægede fortællende værker i den europæiske latinlitteratur fra højmiddelalderen. Dette er baggrunden for denne tekstkritiske udgave af Saxo ved Karsten Friis-Jensen. Der er tale om en tosproget udgave, idet den latinske tekst ledsages af Peter Zeebergs oversættelse fra 2000. Oversættelsen blev oprindelig til samtidig med etableringen af den latinske tekst, men oversætteren har revideret den enkelte steder til lejligheden, således at den også tager hensyn til de allerseneste forbedringer.

Udgivelse
01/01 2005

Ludus de Sancto Canuto Duce - Et spil om Hellig Hertug Knud Lavard. En diplomatarisk udgave af håndskriftet Thott 1409, 4°

Vort første danmarkshistoriske drama, som er blevet til i Ringsted omkring 1520, formentlig på grundlag af den liturgi, som blev benyttet ved den katolske gudstjeneste i Sankt Bendts Kirke på Knud Lavards festdage.

Udgivelse
01/01 2005

H.C. Andersen: Digte

Tredje kassette i samlingen af H. C. Andersens samlede værker. Indeholder alle hans digte samt de tekster, der ikke umiddelbart kan genrebestemmes og derfor kaldes "blandinger". Der er også en række nekrologer, portrætter, anmeldelser, taler, breve og kommentarer fra digterens pen, og alle tre bind er naturligvis illustreret af H. C. Andersen selv - denne gang med hans mange kollager.

Udgivelse
01/01 2005

H.C. Andersen: Skuespil

Også på det dramatiske felt var Andersen ualmindeligt produktiv. I fjerde kassette af det store samleværk ANDERSEN bringes alle hans skuespil - komedier såvel som tragedier - vaudeviller, syngestykker, dramatiske digte og operalibrettoer. Fra Røverne i Vissenbjerg fra 1822 til operaen Kong Saul fra 1867.

Udgivelse
01/01 2004

H.C. Andersen: De to Baronesser - Roman i tre Dele (2. udgave)

De to Baronesser udkom i 1848 som den fjerde af H.C. Andersens seks romaner fra årene 1835-1870, og den er ofte blevet betegnet som den bedste af dem. Det skyldes ikke mindst de surreelt levende miljøskildringer fra herregårdenes Fyn, Frederik VIs dobbeltmoralske København og, overraskende, den diminutive vesterhavsø Oland. Også menneskeskildringen er ud over det sædvanlige. De to titelpersoner er født under de elendigste forhold med godt et halvt århundredes mellemrum. Deres adelstitler er opnået ved ægteskab, men adelskabet er først og fremmest beskrevet som en sjælelig kvalitet.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright