DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
01/01 2002

Martin Andersen Nexø: Pelle Erobreren

Martin Andersen Nexøs (1869-1654) roman Pelle Erobreren, 1906-1910, skildrer en fattig indvandrerdrengs udvikling til moden mand og, gennem ham, underklassens udvikling fra landalmue til byproletariat. I bind I med den senere titel Barndom, 1906, er Pelle hyrdedreng, i bind II, Læreaar, 1907, skomagerlærling i en lille provinsby. I bind III, Den store Kamp, 1909, opnår Pelle under en storkonflikt en førerrolle i hovedstadens arbejderbevægelse, og i værkets afsluttende bind IV, Gryet, 1910, skildres hans endelige modning som menneske og grundlæggelsen af en kooperativ koloni, der indvarsler et nyt samfund. Det er en optimistisk udviklingsroman, der introducerer proletaren som heltetype i dansk litteratur. Samtidig er den en myte om menneskets forhold til det andet køn, naturen og universet og ikke mindst til sig selv og sin samvittighed. Pelle Erobreren er Martin Andersen Nexøs ubestridte hovedværk. Med oversættelser til mere end tyve forskellige sprog er Pelle Erobreren - næst efter H.C. Andersens eventyr – det mest udbredte danske digterværk i verden og tilhører det 20. århundredes verdenslitteratur.

Udgivelse
01/01 2002

Elskede Amalie - Brevvekslingen mellom Amalie og Erik Skram

Brevene giver et unikt indblik i forholdet mellem Amalie og Erik Skram, og ikke mindst kaster de lys over Amalie Skrams litterære projekt og centrale temaer i hendes digtning.

Udgivelse
01/01 2001

Herman Bang: Realisme og Realister · Kritiske Studier og Udkast

Herman Bang var 1880'er-generationens førende litteratur- og teaterkritiker. 22 år gammel brød han igennem med en serie opsigtsvækkende artikler i Dagbladet og i tidsskriftet Ude og Hjemme. De blev grundstammen i den her foreliggende essaysamling Realisme og Realister, 1879, som foruden den berømte programartikel »Lidt om dansk Realisme« indeholder en række fremragende portrætskitser af datidens hovedskikkelser indenfor dansk og fransk realisme og naturalisme, bl.a. Vilh. Topsøe, Drachmann, J.P. Jacobsen, Balzac og Zola. Samlingen Kritiske Studier og Udkast, 1880, indeholder nogle af de bedste artikler fra Bangs søndagsføljeton »Vekslende Themaer« i Nationaltidende – om fransk realisme og dansk teater. Her giver artiklerne om blandt andre Daudet og Dumas fils værdifulde indblik i nogle tidstypiske, populære forfatterskaber og er desuden vigtige nøgler til forståelsen af Bangs tidlige digtning. – Med portrætterne af en række scenekunstnere kappes Bang med Edvars Brandes om at forny teatertraditionen og indføre en tudssvarende realistisk spillestil herhjemme. Med de to bøger giver Bang sin samtids bedste introduktion til det moderne gennembrud inden for dansk litteratur og teater 3-4 år før Georg Brandes gav sig i lag med opgaven.

Udgivelse
01/01 2001

H.C. Andersen: Lykke-Peer

H.C. Andersens sidste lille roman Lykke-Peer fra 1870 giver et koncentreret bud på eventyrets realisering i et nutidigt miljø - og prisen derfor. Historien om den kunstbegavede underklassedreng, der gennembryder de sociale skel og ender på succes'ens top, varierer den Aladdin-myte, Andersen genfandt i sin egen livsgang. Men den er forbundet med det romantiske tema om lykkens kulmination i sin bratte afbrydelse. Peer forskånes for at opleve sin kunstnerbanes nedgang, ligesom hans kærlighedsdrøm er intakt og urealiseret. Endnu engang kan man påskønne den friske og lunerige fortællestil og det kuriøse portrætgalleri. Den aldrende digters pen er så ung og oplagt som nogensinde.

Udgivelse
01/01 2001

H.C. Andersen: "At være eller ikke være" - Roman i tre Dele

Georg Brandes efterlyste i 1871 en litteratur, der satte problemer under debat. Faktisk havde H.C. Andersen allerede i 1857 leveret en problemdebatterende roman: "At være eller ikke være". Titlen peger mod selve livsproblemet og muligheden for en tilværelse efter døden. Dette blev anfægtet af den nye naturvidenskab og af tidens filosofiske materialisme. Hovedpersonen Niels Bryde og hans jødiske kæreste tumler med de eksistentielle spørgsmål, og Andersen inddrager interessant nok den frembrydende industrialisme. Herigennem anes drømmen om en fremtid hinsides krige og epidemier, betinget af, at treårskrigen og koleraepidemien griber alvorligt ind i hovedpersonernes liv. Også fattigdom og sjælelig forkrøbling er med til at danne den mørke baggrund for det håb om menneskeåndens udødelighed, Andersen ikke kunne opgive. Som altid i hans romaner bliver fremstillingen oplivet af de anskuelige billeder fra by og land og de særprægede bipersoner.

Udgivelse
01/01 2001

Ole Rømer: Korrespondance og afhandlinger samt et udvalg af dokumenter

Ole Rømers opdagelser, opgaver, pligter og gøremål virker overvældende i kraft af deres antal, og fordi han ved udførelsen af dem udviste en enestående opfindsomhed. Stillet over for praktiske problemer reagerede Rømer med effektive – og elegante – løsninger, og hans samtid vænnede sig til at betragte ham som en problemknuser, der kunne klare så godt som enhver opgave. Det blev i hans levetid til en overvældende mængde opgaver, der overvejende blev dikteret af tre enevældige kongers behov: Ludvig XIV, Christian V og Frederik IV. Rømers eksistens, status og manøvremuligheder stod og faldt med hans evne til at tjene disse krævende herrer, men sideløbende med sine omfattende pligter som embedsmand arbejdede han på et livslangt og selvvalgt projekt, hvis gennemførelse på godt og ondt var afhængig af og vekselvirkende med hans mange pligter. Hermed fremlægges den første samlede oversættelse af Ole Rømers korrespondance, afhandlinger og et udvalg af dokumenter til belysning af Rømers videnskabelige arbejde.

Udgivelse
01/01 2001

Sophus Claussen: Samlede digte

Denne udgave af Sophus Claussen: Samlede digte bygger på Sophus Claussen: Lyrik 1-9:2 (1982-1984) – en standardudgave med kommentar, videnskabeligt apparat og kritisk tekstbehandling ved Jørgen Hunosøe. På grundlag af den store udgave udsendte Jørgen Hunosøe allerede i 1985 et stort udvalg i ét bind af Sophus Claussen: Digte med meget kortfattet kommentar. Begge disse udgaver blev hurtigt udsolgt. På opfordring af Gyldendal udgav DSL for tredje gang disse tekster, stadig ved Jørgen Hunosøe, men nu under titlen Sophus Claussen: Samlede digte. Der er hverken tale om en videnskabelig fremlæggelse som i den første udgave eller en folkeudgave som i andet tilfælde. Der er derimod tale om en mellemform, der stort set indeholder de samme elementer som udgivelserne i DSL's og Borgens lange serie Danske klassikere. DSL's og Jørgen Hunosøes tre udgaver af Sophus Claussens digte har således hver deres karakter og hver deres publikum.

Udgivelse
01/01 2001

Randershåndskriftet, en samling skolekomedier fra ca. 1600

Diplomatarisk og kommenteret udgave i tre bind af seks skolekomedier og tre mellemspil fra tiden omkring 1600. Den danske skolekomedie i 15-1600-tallet var beregnet på opførelse af elever i landets latinskoler bl.a. med et opbyggeligt formål for øje. Randershåndskriftet er en repertoiresamling fra Randers Latinskole. Dele af skriftet har aldrig før været udgivet, således at den her foreliggende publikation ved Leif Stedstrup vil være den første samlede offentliggørelse.

Udgivelse
01/01 2001

Schack Staffeldt: Samlede digte

En tidssvarende udgivelse af Schack Staffeldts samlede lyriske forfatterskab er indlysende relevant. Det er sidst udgivet i 1843 af F. L. Liebenberg i to bind, men i en kronologisk, intern tilblivelsesorden, som er svær at dokumentere, især da Staffeldt i kappestriden med Oehlenschläger tilbagedaterer en stor del af digtene. Hertil kommer, at Liebenberg i en række tilfælde, hvor Staffeldt rettede sine langt tidligere trykte digte fra tidsskrifter og nytårsgaver, gengav de langt senere, håndskriftlige versioner, som yderligere blev bearbejdet af udgiveren i klassicerende og pædagogisk retning. I den nu foreliggende udgivelse ved Henrik Blicher lægges trykketidspunkterne til grund for reetableringen af forfatterskabet, sådan som det måtte have taget sig ud for den datidige læser. De utrykte digte udgør en selvstændig gruppe organiseret efter udgivelsestidspunktet. Den nutidige læser hjælpes samtidig af en kommentardel med udgivelsesrealia, ordforklaringer m.m. samt en efterskrift.

Udgivelse
01/01 2000

Holger Drachmann: Forskrevet – - Roman

Holger Drachmanns Forskrevet– fra 1890 er et tidsbillede fra 1880ernes Danmark, der var oprevet af den politiske strid mellem Højre og Venstre og den kulturelle strid mellem borger og boheme. Derved bliver Forskrevet også en teaterroman om Det Kgl. Teater over for varieté-tribunen. Men først og sidst er det en historie om den store, grænsesprængende og umulige kærlighed, med den ombejlede tribunesangerinde Edith i centrum. Hovedpersonerne er den arbejdsomme grafiker Henrik Gerhard og den fandenivoldske bohemedigter Ulf Brynjulsen; deres makkerskab og rivalisering strækker sig gennem romanhandlingen. Bogen er berømt for sin moderne 'impressionisme' – sin skrivekunst på sarte, livfulde eller dramatiske indtryk. Men både i sine refleksioner og i motiver og handlingsføring trækker den på megen dansk og udenlandsk tradition.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright