DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
28/10 2011

Jens Steen Sehesteds digtning

Jens Steen Sehested levede samtidig med Kingo og Leonora Christina, men er i dag glemt uden for snævre faglige kredse. Af sine samtidige var han imidlertid værdsat som en fremtrædende barokpoet. I sin levetid fik han trykt omkring 20 digte, dobbelt så mange henlå utrykte ved hans død. Hans poetiske sprog er originalt – det er hans erklærede mål at skabe et kunstnerisk sprog, der kan løfte den danske litteratur op på internationalt niveau. Hans emnevalg er i usædvanlig grad koncentreret om kroppens behov og funktioner: Sjældent er sex skildret så festligt, sult så nagende, uhumskheder så ulækkert som i hans digte. Den krasse realisme indebærer, at det er den jævne hverdagsvirkelighed, han foretrækker at digte om. Ikke desto mindre behersker han en bred vifte af genrer: ydmyge bønner til kongen, pompøse ærevers, moraliserende læredigte, frivole elskovsviser og en drøjt humoristisk skildring af kvindernes dyder og laster.

Udgivelse
17/11 2011

Martin A. Hansen: Lykkelige Kristoffer

Martin A. Hansen (1909-55) skrev Lykkelige Kristoffer i krigsårene. Romanen udkom i 1945, et par måneder før befrielsen, og krigen i dens forrykthed er en markant medspiller i romanen, der foregår i den kaotiske tid under Grevens Fejde (1534-36). Om den unge fordrømte idealist Kristoffer, hans udvikling og hans uundgåelige undergang beretter fortælleren Martin Klerk, Kristoffers rejsefælle og historiograf, med vid, hengivenhed og stigende agtelse. Men samtidig får man i den ironiske klerks selvportræt en ransagning af kunstneren som den der udspionerer og udnytter sine medmennesker. Renæssancetiden med dens nybrud bliver yderligere ramme om et aktuelt opgør med moderniteten og en søgen efter bæredygtige værdier i en tid hvor man desperat måtte lede efter holdepunkter.

Udgivelse
17/11 2011

H.C. Branner: Om lidt er vi borte · Historien om Børge · To Minutters Stilhed

H.C. Branner (1903-1966) er et af de store navne i 1900-tallets danske novellekunst, især huskeværdig for sine to første samlinger: Om lidt er vi borte, 1939, og To Minutters Stilhed, 1944. De handler om begivenheder i det sociale liv og det private, der opleves skelsættende af de børn, teenagere eller voksne vi følger, undertiden på anden hånd. Branner er en af vores ypperste barneskildrere, og hans indfølende stil på dette område genfindes rendyrket i hans radioroman Historien om Børge, 1942, der i denne udgivelse passende er føjet sammen med de to novellesamlinger. Seksualitet, magt og afmagt, forældre-børn er blandt de vigtigste temaer hos Branner – i lyst og nød, og typisk i en novellistisk og dramatisk tilspidsning.

Udgivelse
17/11 2011

Henrik Pontoppidan: Smaa Romaner 1905-1927

Den sidste gruppe af Henrik Pontoppidans (1857-1943) Smaa Romaner er i både indhold og størrelse langt mindre homogen end de forrige to. De rækker fra den minimale Det store Spøgelse fra 1907, forfatterskabet i vanddråbeform, til den grundstødte »store« roman Mands Himmerig, 1927. Omkring dem det hjærteskærende Ibsenske ægteskabsdrama Borgmester Hoeck og Hustru, 1905, den Wesselske kunstneroman Hans Kvast og Melusine, 1907, den fantastiske fortælling om Den kongelige Gæst, 1908, og den melodramatiske, lyse førsteversion af Et Kærlighedseventyr, 1918. Humoren er trængt tilbage, indsigten formidles ad andre baner: tragediens, burleskens, satirens, pamflettens – og de store følelser som forfatterskabet ellers i sine tidligere faser havde holdt i så stramme tøjler.

Udgivelse
01/01 2011

Erik Hansen, Lars Heltoft: Grammatik over det danske sprog (2. oplag)

Grammatik over det Danske Sprog er det første bud på en funktionel semantisk beskrivelse af dansk, idet den inddrager de grammatiske fænomeners betydningsside i langt større omfang end det tidligere har været tilfældet. Grammatik over det Danske Sprog tager udgangspunkt i et funktionelt sprogsyn og inddrager således forholdet til den faktisk forekommende sprogbrug i sin beskrivelse af de danske grammatiske strukturer frem for, som de fleste andre grammatikker, at nøjes med at beskrive de formelle regler. Den beskriver altså ikke kun, hvordan de grammatiske strukturer ser ud, men giver også kvalificerede forslag til hvad de grammatiske mønstres og konstruktioners betydningsindhold er. Værket henvender sig til universitetsstuderende, forskere, lærere, professionelle sprogbrugere og til den sproginteresserede offentlighed.

Udgivelse
01/01 2010

Svensk-dansk Ordbog

Svensk-Dansk Ordbog er en stor og helt nyudviklet ordbog – det perfekte redskab for oversættere, kommunikationsfolk og andre, der i dagligdagen har brug for en præcis forståelse af svensk. Svensk-Dansk Ordbog indeholder 48.500 opslagsord og dækker det moderne svenske ordforråd, de almindeligste fagudtryk, forkortelser samt dagligsprog og slang. Ordbogen indeholder derudover: 13.000 faste udtryk, 30.000 eksempler på ordenes betydning og brug, 13.500 udtaler i lydskrift, 12.000 synonymer og beslægtede ord 7.000 afledninger og sammensætninger. Svensk-Dansk Ordbog er dermed den mest dækkende ordbog på markedet af sin art. Som en særlig hjælp indeholder Svensk-Dansk Ordbog mere end 1000 sprogbokse, der oplyser om lumske ligheder mellem svensk og dansk, dvs. svenske ord, der ligner danske, men ikke betyder det samme som på dansk. Et eksempel er det svenske ord pussig, der ikke betyder pudsig, men oppustet eller fed i ansigtet. Ordbogen oplyser, hvad pudsig så hedder på svensk, nemlig lustig.

Udgivelse
01/09 2010

Vilhelm Topsøe: Jason med det gyldne Skind - En Fortælling

Det var med romanen Jason med det gyldne Skind, 1875, at en ny tid og en ny tids mennesker for alvor trådte ind på litteraturens scene. Forfatteren var anonym, men hans navn var Vilhelm Topsøe (1840-1881), i samtiden kendt som chefredaktør for og medindehaver af den største danske avis, Dagbladet. Med denne roman rettedes søgelyset mod nye mennesketyper: de såkaldte nervøse, »trætte« mænd, der kom til at præge litteraturen op mod århundredskiftet, mod rovdyrinstinktet, der kræver sin ret i pengenes og seksualitetens sfære, mod det praktiske arbejde (hovedpersonen er oprindeligt mediciner, men gør sin lykke i Indien som ingeniør), mod den borgerlige fremdrift og selvhævdelse over for adel og gamle privilegier, og på det indre plan er der særligt fokus på instinktet og det ubevidste sjæleliv, de små, umærkelige tilskyndelser med de store konsekvenser. I skrivemåden ses i flere partier af romanen tydelige forstadier til den impressionisme, som Herman Bang senere skulle raffinere. Men så moderne romanen end var, blev den udstødt i mørket af den kulturradikale fløj. Da Georg Brandes i 1883 udgav Det moderne Gennembruds Mænd, var Topsøe og hans roman ikke med her. Topsøe var som reformkonservativ politisk bandlyst i Det Moderne Gennembrud, og det har præget hele eftertidens behandling af romanen. Den var først på pletten, men den blev udstødt af det gode selskab. Det er en 'litteratur-historie', der bør revurderes.

Udgivelse
01/09 2010

Tom Kristensen: Livets Arabesk - Roman

Livets Arabesk, 1921, udkaster en vision af et København i en tilstand af kaos og revolutionært opbrud. Inspirationen hentede Tom Kristensen (1893-1974) i de nylige omvæltninger i Sovjet og Tyskland. Romanen giver et signalement af tiden efter 1. Verdenskrig som et grandiost og grumt karneval, gennemskåret af sociale og mentale kløfter. Overklassen er i indre forfald, og intellektuelle projicerer deres længsler efter forløsning over i proletariatet, som langtfra lever op til idealet om selvfornægtende, stålsatte klassekæmpere. Vi følger en række personer, nogle fra rigmandskvarterernes solside, andre fra avisernes halvverden eller fra brokvarterernes proletariske kælderdyb, hvis skæbner slynges sammen af en blanding af sværmeriske og alt for menneskelige motiver. Sandheden ligger i excesserne i denne vildt fabulerende, ekspressionistiske roman. Alle sammenhænge opløser sig i uforudsigelige forløb, henlagt til et byrum, der selv fremtræder som grelle sætstykker, uden overgange og dybdeperspektiv. Men formår man ikke at afdække meningen med det hele, så kan man – som romanens forfatter – fascineret hengive sig til det kaotiske øjeblik fyldt med gru og disharmonisk skønhed.

Udgivelse
01/09 2010

Gustaf Munch-Petersen: Samlede digte

Gustaf Munch-Petersen (1912-38) er en af dansk litteraturs »unge døde«. Han døde i 1938 kun 26 år gammel som frivillig deltager i Den Spanske Borgerkrig. Inden da nåede han at udgive de fire digtsamlinger det nøgne menneske, det underste land, mod jerusalem og Nitten Digte samt en række løse digte trykt i forskellige tidsskrifter. Ved sin tidlige død efterlod han sig et stort utrykt materiale, herunder en engelsk og en svensk digtsamling, som aldrig fandt forlæggere i hans levetid. I nærværende udgave er både det trykte og det utrykte materiale medtaget. Her godt 70 år efter hans død er hans digte stadig levende litteratur i kraft af deres personlige stil og stærke engagement. De skiller sig ud fra megen anden digtning i perioden ved at insistere på en sammensmeltning af liv og kunst. For Gustaf Munch-Petersen er digtet en handling med ord, som skal forandre læserens syn på livet. Mange læsere har siden hen medgivet, at hans digte faktisk virker som en opfordring til at se på livet med nye øjne. Det velkendte er pludselig ikke helt så kendt, når man ser verden igennem Munch-Petersens digte.

Udgivelse
01/01 2010

Amalie Skram: Brevveksling med forlæggere

Amalie Skrams Brevveksling med forlæggere rummer knap 220 breve skrevet mellem Amalie Skram og syv forskellige forlæggere i Norden i perioden 1881-1905. Korrespondancerne berører hendes vægtigste udgivelser og belyser hendes vækst som forfatter fra den skandaleombruste debutroman, Constance Ring (1885), til det anerkendte sidste bind af Hellemyrsfolket, Mennesker (1905). Foruden at give et interessant indblik i værkernes tilblivelse og forfatterens arbejdsproces fortæller brevene om de vilkår, der herskede i det offentlige liv i 1880’erne og 90’erne – herunder ikke mindst for kvindelige forfattere. Man fornemmer, hvordan Amalie Skram, som kvinde, ofte følte det vanskeligt at sætte sig igennem i forhandlinger med forlag ene, ligesom man får indtryk af den indirekte censur, der blev udøvet, når forlæggerne anbefalede hende at nedtone krasse, realistiske passager i værkerne. – En censur, der i høj grad havde rod i tidens smag og holdning til, hvordan det fandtes passende for en dame at udtrykke sig. Endelig indeholder brevene et interessant biografisk materiale. Amalie Skram stod på nær venskabelig fod med flere af forlæggerne, og i brevene fremgår det tydeligt, hvordan hun særligt de sidste år kæmpede meget med sygdom, modløshed og en evigt tilbagevendende pengenød. Kun ganske få af brevene har været udgivet tidligere. I denne udgave er brevene ledsaget af en overordnet indledning, en værkoversigt og personregister samt kommentarer til hvert enkelt brev.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright