DSL - Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
  • Presse
  • Nyheder
  • Om DSL
  • Kontakt
  • Log ind

Navigation

  • Forside
  • Bøger
  • e-Ordbøger
  • e-Tekster
  • Ledige stillinger
  • Udgivelser
  • Projekter
  • Nyhedsbrev
Indholdstype

Søgeresultater

Udgivelse
01/01 1989

C.C. Lyschander's digtning 1579-1623

Claus Christoffersen Lyschander står i litteraturhistorien som den sidste væsentlige repræsentant for middelalderens og det 16. århundredes fri versifikation; han var i det hele taget en gammeldags krønikeskriver. Lyschander skrev fagprosa: Danmarks første forfatterleksikon, affattet på latin og utrykt i datiden, og den store tidstypiske Danske Kongers Slægtebog 1622. Her gælder det imidlertid hans digtning, dels den latinske, der fortrinsvis hører ungdomstiden til, dels den danske, der behandler historisk-episke emner: Billeslægtens Rimkrønike viser allerede i titlen tilbage til et stort hovedværk i vor litteratur, og versificerede beretninger om den unge Christian IV's bedrifter berømmer hans Grønlandsekspeditioner, hans byggeri, hans søns ophøjelse til vordende konge. I dette bind tilgængeliggøres for første gang hele det stofglade og hjertelige forfatterskab på vers. Kommentarbindet har krævet dybtgående historiske og sproglige studier og er en forudsætning for i dag at læse Lyschander.

Udgivelse
01/01 1989

Den danske Rigslovgivning 1397-1513

Når det foregående bind slutter med en forordning fra 1396 og dog hedder Den danske Rigslovgivning indtil 1400, må det betyde, at Erik Kroman ikke agtede at inddrage Kalmarunionsbrevet i udgaven. Man har imidlertid ment at måtte indlede nærværende bind med dette vigtige dokument, og bindets titel overlapper derfor den tidligere titel. Som tillæg udgives Modbogen, der uden at være egentlig lovgivning opnåede kongelig stadfæstelse.

Udgivelse
01/01 1989

J.P. Jacobsen: Fru Marie Grubbe - Interieurer fra det syttende Aarhundrede

Jens Peter Jaconsen (1847-1885) debuterede i december 1876 som romanforfatter med Fru Marie Grubbe. Romanen blev hurtigt en omdiskuteret succes – både blandt kritikere og publikum. Det var især beskrivelsen af Marie Grubbes uhørt sanselige forhold til det andet køn og hendes selvvalgte, sociale nedtur, der vagte opsigt. Men også romanens nedbrydende stil og moderne menneskeopfattelse gjorde voldsomt indtryk. Romanens succes er ikke blevet mindre med årene, den dag i dag er Fru Marie Grubbe én af de mest læste danske romaner.

Udgivelse
01/01 1989

Søren Kierkegaard: Frygt og Bæven · Sygdommen til Døden · Taler

Søren Kierkegaard (1813-1855) giver i Frygt og Bæven (1843) en lidenskabelig og medrivende fremstilling af en tro, der overskrider den vante verdens grænser og lader mennesket stå ansigt til ansigt med Gud. I Sygdommen til Døden (1849) fremstilles - gennem indtrængende psykologiske analyser af forskellige mennesketyper - fortvivlelse som den ofte ubevidste sygdom, der er den uundgåelige konsekvens af manglende tro på Gud. I denne udgave er de to værker ledsaget af de religiøse taler, som Kierkegaard selv lod dem ledsage af.

Udgivelse
01/01 1988

H.C. Andersen: Kun en Spillemand - Original Roman i tre Dele

H.C. Andersen slog først igennem som romanforfatter, og hans romaner hører til de mest levende og friske fra vor litterære guldalder. Efter Improvisatoren og O.T., som hver på sin måde skildrer en ung mands livskamp og sluttelig anerkendelse, blev den tredje fra 1837 mørkere farvet af erindringen om hans trængsler. Kun en spillemand er historien om det fynske violintalent, der kues af uforstående omgivelser og aldrig får foldet sig ud – i modsætning til barneveninden Naomi af jødisk-norsk herkomst, som ved sit stærke temperament og sin ildfulde begavelse finder vej ud i den store verden. Hvordan de to livsbaner forløber og til sidst mødes på uventet måde, beretter romanen, som foruden i Svendborg og København udspiller sig i Wien, Rom og Paris – storbyer, Andersen selv havde besøgt kort forinden.

Udgivelse
01/01 1988

Vilhelm Bergsøe: Fra Piazza del Popolo - Novelle-Cyclus

Da den unge livende naturforsker dr. phil. Vilhelm Bergsøe (1835-1911) fik sin videnskabelige løbebane afbrudt af en ondartet øjensygdom, gav han sig til at diktere fra Piazza del Popolo. Bogen udkom sidst i november 1866. Bergsøe begyndte sit skønlitterære forfatterskab med den største knaldroman i dansk litteratur. Det er samtidig en af de klassiske bøger om Rom og Danmark. Vi hensættes til en kreds af skandinaver i Rom nogle majdage i (måske) 1861. En af danskerne forsvinder – som det viser sig: bortført af røvere. Og vennernefordriv en pinlig ventetid med at fortælle historier om deres ejendommeligste erfaringer. Lægen Aabye lægger for med »Tordenskyen«, historien om hans oplevelser i kolerasommeren 1853 i København. Den længste af fortællingerne på Piazza del Popolo er »Holmgreens Manuscript« som en af dem læser højt, og som optager størstedelen af bogens 2. bind i denne udgave. Det er historien om den unge forældreløse Henry Vernon i København, i en tvetydig forlovelses- og brydningsperiode. Den har klare lighedspunkter med tidens – ikke mindst Goldschmidts – dannelsesroman, minus slutning. I sidste del af Fra Piazza del Popolo fortælles – fortrinsvis af de implicerede selv – om tilfangetagelse og udfrielse. Og de uafsluttede eller gådefulde ender af fortællingerne bindes sammen, så at det bliver klart, hvem der er hvem i den centrale identitets- og faderskabssag. Gensyn og dobbelt forlovelse finder sted før bogens smukke afsked.

Udgivelse
01/01 1988

Meïr Aron Goldschmidt: Arvingen

Meïr Aron Goldschmidt (1819-1887) er en af de betydeligste skikkelser i det 19. århundredes danske litteratur. I sin ungdom redigerede han det satiriske ugeblad Corsaren, hvormed han gjorde sig bemærket som negativ ånd; senere blev han i stigende grad optaget af tanker om organisk vækst og sammenhæng i tilværelsen. Disse tanker kom bl.a. til udtryk i de store dannelsesromaner Hjemløs, 1853-1857, og Arvingen, 1865. I selvbiografien Livs erindringer og Resultater, 1877, fremlagde Goldschmidt endelig et samlet billede af sin livanskuelse: Nemsesislæren. Både selvbiografien og Arvingen er sene og modne frugter af den danske guldalders forestillingsverden.

Udgivelse
01/01 1988

Jakob Knudsen: Gjæring · Afklaring - Roman

Jakob Knudsen udsendte dobbelt- og dannelsesromanen Gjæring – Afklaring i 1902. Den er bygget op over modsætninger: grundtvigianeren Karl Wintrup og »Goethe-datteren« Rebekka Woltersien drages mod hinanden og stødes bort fra hinanden i et erotisk spil, som ender med et afgørende brud. Det personlige opgør er tillige et sammenstød mellem idéer og holdninger: grundtvigianisme over for brandesianisme, kristelig virkelighed over for svævende fritænkeri, metafysisk betinget individualisme over for naturalistisk mystik. Det bliver Karl Wintrup, der får det sidste ord, men det ses tydeligt, at Jakob Knudsen kæmper eksistentielt, ikke plat reaktionært med den moderne strømning i åndslivet.

Udgivelse
01/01 1988

Johannes Ewald: Herr Panthakaks Historie · Levnet og Meeninger

Johannes Ewald (1743-1781) er ikke blot hovedskikkelsen i dansk litteratur mellem rationalisme og romantik, men også en af de betydeligste forfattere i vor erindringslitteratur. I sin efterladte, fragmentariske selvbiografi Levnet og Meeninger beskriver han sin ulykkelige forelskelse i pigen Arendse, sit forsøg på at blive soldat i Den preussiske Syvårskrig og sin tilblivelse som digter. Selvbiografien udgives her sammen med et andet, lidt tidligere fragment: Herr Panthakaks Historie, 1771. I dette udkast til en filosofisk roman, som er skrevet i dialog med Voltaires berømte Candide, undersøger Ewald det 18. århundredes rationalistiske verdensforklaring – og overskrider dens grænser.

Udgivelse
01/01 1987

H.C. Andersen: O. T - Original Roman i to Dele

Da den 30-årige H.C. Andersen med Italiensromanen Improvisatoren havde fået sit gennembrud både herhjemme og i udlandet, blev han grebet af angst: for ikke at kunne stå mål med sig selv, og for at skyggerne fra hans fortid skulle melde sig – måske helt bogstaveligt i skikkelse af sin halvsøster, hvis skæbne var ukendt, og som når som helst kunne dukke op og kompromittere ham. Han besluttede da direkte at bearbejde sit sociale traume. Hovedpersonen i hans næste roman har fået indbrændt sine initialer O.T. på skulderen, men de betegner tillige det vanærende sted for hans fødsel og opvækst. Kampen for at overvinde de dystre erindringer er vævet ind i en spændende handlingsgang, som fører gennem hele det danske rige: fra hovedstaden til Fyn og Jylland. Andersen har bestræbt sig for at give en realistisk kulturskildring af sin samtid – »et tro Billede af vore Dage,« skriver han i et brev – og som rundvisning i 1830'ernes Danmark er romanen uden sidestykke.

  • « Til de 10 forrige
  • 1
  • ...
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • ...
  • 49
  • Til de 10 næste »
Gå til : nyheder, pressemeddelelser og presseomtale

UDTALE: Siger du TÅnel eller tuNÆL, stæjk eller stiik, øvro eller ævro?

20/06 2025

Den Danske Ordbog opdateres med over 13.000 nye lydfiler og en enkelt lyd-Zzzz-service til de søvnløse!

Diplom til DSL-udgivelse for Årets Bedste Bogarbejde 2025

04/06 2025

Tirsdag den 3. juni afholdt Forening for Boghaandværk deres årlige prisuddeling til Årets Bedste Bogarbejde 2025. "Dansk Grammatik | Grammatica Danica" modtog diplom sammen med en række af kongerigets dygtigste designere og boghåndværkere.

Ingen kommentarer: ny antologi om kommentering i videnskabelige tekstudgaver

03/06 2025

Ny antologi samler indlæg fra seminar om kommenteringens fremtidige betydning i videnskabelige tekstudgaver.

Nyhedsbrev nr. 22

26/05 2025

Nyhedsbrev nr. 22 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. 

Samlinger og ordbøger

digitale udgivelseR

  •  
    Den Danske Ordbog
  •  
    Arkiv for Dansk Litteratur
  •  
    Diplomatarium Danicum
  •  
    Gammeldansk Seddelsamling
  •  
    Holbergordbog
  •  
    Bangs Breve
  •  
    Kalkars Ordbog
  •  
    Latinsk-dansk Ordbog
  •  
    Meyers Fremmedordbog
  •  
    Ordnet.dk
  •  
    Moths Ordbog
  •  
    Ordbog over det danske Sprog
  •  
    Poul Martin Møllers Skrifter
  •  
    Gammeldansk Ordbog
  •  
    sproget.dk
  •  
    Studér Middelalder på Nettet
  •  
    OML - en bibliografi
  •  
    Renæssancens sprog
DSL´s arbejdsproces

Arbejdsproces

DSL's arbejde udføres og bedømmes af fagfolk

DSL's medlemskreds tæller ca. 100 af landets bedste forskere inden for litteratur, filologi, historie. Det er medlemmerne, der sørger for at kvaliteten af selskabets udgivelser er i top.

Læs mere

Bøger af HØJ Kvalitet og godt HÅNDVÆRK

Opslået bog

DSL modtager priser for godt boghåndværk

I en tid hvor digitale udgivelser vinder indpas, læses der stadig masser af trykte bøger. Det Danske Sprog- og Litteraturselskab arbejder for at lave bøger af høj kvalitet og til lav pris.

Læs mere

DSL udgiver og dokumenterer dansk sprog og litteratur fra de ældste tider til i dag - i bogform og på nettet.

Selskabet beskæftiger ca. 30 videnskabelige medarbejdere og en væsentligt større kreds af medlemmer, som fører tilsyn med udgivelserne og udgør selskabets øverste myndighed.

Selskabet blev stiftet i 1911 og modtager støtte fra Kulturministeriet, Carlsbergfondet og en række andre fonde.

Læs mere om DSL
  • Bøger og e-bøger
  • Tekster og opslagsværker
  • Projekter
  • Presseside
  • Sideoversigt
  • Tilmelding til nyhedsbrev

Det Danske Sprog- og Litteraturselskab · Christians Brygge 1 · 1219 København K · Telefon: 33 13 06 60 · Mail: sekretariat@dsl.dk · Privatlivspolitik · Copyright