Nyheder
Bibliografi kortlægger Herman Bangs forfatterskab
Herman Bangs (1857-1912) forfatterskab er slidstærkt. Det udgives, dramatiseres og filmatiseres, og det er genstand for stigende forskning. Hidtil har det imidlertid savnet en bibliografi som dokumenterer dets art og omfang. Det rådes der nu bod på.
Tordenkalve, guldgravere og meget mere
Johannes V. Jensens »Himmerlandshistorier« er udkommet i serien Danske Klassikere. Det er første gang nogensinde at de udgives i en samlet, kommenteret og tekstkritisk udgave.
Forrygende eller skæppeskønt? Nyt i Den Danske Ordbog
Små uddrag fra Den Danske Begrebsordbog vises nu direkte i Den Danske Ordbog under overskriften "Ord i nærheden"
Den Danske Ordbog vokser med 1.445 ord
Efterårets opdatering af Den Danske Ordbog inkluderer 1.445 ord, deriblandt tæppetisser, ordkløverisk og beatleshår
Nyhedsbrev nr. 6: Reformationsjubilæet, Frank Jæger og hvad fruerne Marsvin foretog sig på gulvet
Læs Nyhedsbrev nr. 6 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
10 år med luderkoldt vand og krisebær — sproget.dk fylder rundt
Hvorfor er "fanden" et bandeord og "bitch" et skældsord? Må man selv vælge om man vil skrive "resurse" eller "ressource"? Og hvor er det nu lige kommaet skal stå?
881 nye ord i Den Danske Ordbog: Fra Herman Bang til snotabe
Fredag den 28. april tilføjes 881 ord til Den Danske Ordbog, heriblandt squat, sundhedsrum og snotabe.
Nyhedsbrev nr. 5, april 2017: Peter Seebergs busbilletter og hvor ordbogens ord kommer fra
Nyhedsbrev nr. 5 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udkom april 2017. Læs om Peter Seebergs arkiv på Hald Hovedgård og meget mere.
Bind 3 af Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker
Torsdag d. 5. januar 2017 udkom tredje bind af Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22. Læs mere her.
Latinskordbog.dk
30. december 2016 lancerede vi den nye gratis onlineordbog latinskordbog.dk lanceret. Læs mere om et af de centrale opslagsværker i latinstudiet på universiteter og i gymnasiet.
Den Danske Ordbog vokser med 1.119 ord
Den Danske Ordbog blev 16. december 2016 opdateret med yderligere 1.119 ord. Som led i juleforberedelserne er der bl.a. 104 nye opslagsord med tilknytning til jul, nytår og det vinterlige i almindelighed.
Nyhedsbrev nr. 4, november 2016
Nyhedsbrev nr. 4 fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udkom november 2016. Her kan du bl.a. læse om første bind af Dansk Sproghistorie og Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22, der udkommer med moderniseret stavning.
Dansk Sproghistorie 1-6, bd. 1
Sproget er det mest personlige vi har. Det former vores tanker, det gør os i stand til at kommunikere med vores omverden, det gør os til dem vi er. Men hvad er dansk sprog, og hvor kommer det fra? Disse spørgsmål tages op i Dansk Sproghistorie 1-6.
Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker
Fredag d. 11. november udkommer de to første bind af Holberg · Ludvig Holbergs hovedværker 1-22. Læs mere om en af de mest omfattende Holberg-udgaver nogensinde.
Hans Scherfig: Det forsømte Foraar
Ny udgave af Det forsømte Foraar i serien Danske Klassikere. Hans Scherfigs litterære evergreen om lektor Blommes storhed og fald, Det forsømte Foraar fra 1940, udkommer den 7. november i en kommenteret udgave.
Nyhedsbrev nr. 3, august 2016: Læs om Brandes, Baggesen - og en teglsten
Læs om et nyt stort Georg Brandes-projekt, om et hovedværk i dansk litteratur der udgives i sin helhed for første gang i over 200 år - og om hvad man kan lære om dansk og latin af en teglsten
Opdatering af DDO, august 2016
Onsdag den 17. august tilføjedes yderligere 1.727 opslagsord til ordbogen. I anledning af OL var der særligt fokus på ord fra sportens verden, og hele 153 af disse finder med denne opdatering plads i ordbogen.
Bangsbreve.dk
Pressemeddelelse ved lancering af bangsbreve.dk - et søgbart arkiv over Herman Bangs breve til Peter og Betty Nansen
Nyhedsbrev nr. 2: Læs om DSL's udgivelsespraksis, om 10.000 nye ord og om at stikke hul på en valmue
I april 2016 udkom den anden udgave af Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs nyhedsbrev. Læs blandt andet om DSL's særlige opbygning, hvordan det influerer på udgivelsespraksis, det igangværende arbejde med at tilføre 10.000 ord til Den Danske Ordbog over de næste to år samt nyt fra mange af de andre projekter der er i gang på DSL.
Nyhedsbrev, nr. 1: Læs om vores nye direktør, om kobling af ordbøger og tekster og om hvad doktorens Trine har med Rundetårn at gøre
Det første nyhedsbrev fra Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Læs om vores nye direktør, om kobling af ordbøger og tekster og om hvad doktorens Trine har med Rundetårn at gøre.
Salmedigter på reformationens tid
9. september 2015 udkommer bind III og IV af den salmedigteren Hans Christensen Sthens (1544-1610) samlede skrifter. Dermed er udgivelsen fuldendt.
Hele Holberg online
Efter 7 års arbejde udkommer hele Ludvig Holbergs forfatterskab nu i en digital, tekstkritisk udgave. Læs mere om udgivelsen, som åbner nye muligheder for at gå på opdagelse i det store forfatterskab.
Ny direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
1. august 2015 tiltræder Karen Skovgaard-Petersen stillingen som direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Om hunde på Bornholm og havne på Falster
Den 6. marts 2015 udkommer Den danske rigslovgivning 1523-1558. Hermed er hele den danske verdslige lovgivning indtil enevældens indførelse for første gang nogensinde tilgængelig på tryk i tekstkritisk udgave.
3,1 kg begrebsverden revet væk
Interessen for dansk sprog lever og har det godt. Den Danske Begrebsordbog udkom i fredags, og allerede nu er 2. oplag sat i produktion.
Ny ordbog systematiserer verden
Fredag den 6. februar 2015 udgiver Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Den Danske Begrebsordbog, præcis 70 år efter den seneste danske begrebsordbog, Harry Andersens Dansk begrebsordbog, udkom.
Lasse Kjældgaard fratræder som direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab
Lasse Horne Kjældgaard fratræder ved udgangen af januar 2015 sin stilling som direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab for at tiltræde som professor i dansk litteratur ved Roskilde Universitet.
Opdatering af Diplomatarium Danicum
Den 25. september 2014 er Diplomatarium Danicum opdateret. Stedet er redesignet for at skabe let adgang og bedre søge- og læsefaciliteter på tværs af Diplomatariets voksende ressourcer.
Ny gammel ordbog
8. september 2014 udgav Det Danske Sprog og Litteraturselskab Meyers Fremmedordbog på nettet.
Diplomatarium Danicum og Danmarks Riges Breve
Diplomatarium Danicum udgiver kilderne til Danmarks middelalderlige historie. Her kan du læse om projektet fra begyndelsen i 1931 og til i dag.
Enestående billede af det middelalderlige Nordsjælland
13. juni 2013 udkommer Æbelholt Klosters Brevbog. Hvad enten man interesserer sig for Danmarkshistorie, kirkehistorie eller Nordsjællands lokalhistorie, er Æbelholt Klosters Brevbog en enestående kilde.
De ældste danske konger på nettet – og på gammeldansk
Det kan være lige så vanskeligt at læse ældre danske tekster som at læse tekster på fremmedsprog. Men det bliver lettere nu. En bevilling fra Velux Fonden har gjort det muligt at sammenkoble centrale danske middelaldertekster med Gammeldansk Ordbog.
Findes der dansk dramatik før Holberg?
Den 12. februar 2013 udkommer yderligere to bind i DSL's række af skolekomedier: Kortt wendingh og Karrig Niding. Læs mere om teksterne her.
Ludvig Holberg: Dannemarks og Norges Geistlige og Verdslige Staat
I 2014 er det 200 år siden rigsfællesskabet mellem Danmark og Norge ophørte. Derfor udsender Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og Universitetet i Bergen i fællesskab Holbergs store og levende kulturhistoriske skildring af sit dansk-norske fædreland.
Lancering af nordisk netordbog
Den tværnordiske netordbog Islex blev åbnet på Island den 16. november 2011 til gavn og glæde for alle, der interesserer sig for moderne islandsk. Ordbogen kan ses på islex.dk.
En labyrintisk jubilar
Jens Baggesen (1764-1826) fylder 250 år i 2014. En komplet, ny udgave af hans klassiske rejsebeskrivelse Labyrinten udkom 17. maj 2016 og bidrager til at markere jubilæet.